Steeds meer OR’en moeten reorganiseren

20 september 2012 | Door redactie

Veel ondernemingen zijn bezig met reorganisaties, maar liefst 65% van de OR’en moest zich dan ook in 2012 in dit onderwerp verdiepen. Verder hebben veel OR-leden (49%) nog steeds het idee dat een plek in de ondernemingsraad hun carrière niet ten goede komt. Plaatsnemen in een OR heeft gelukkig ook nog positieve kanten. Veel ondernemingsraadsleden (77%) denken namelijk dat hun collega’s het OR-werk wel waarderen.

In het onderzoek OR Insight van FNV Formaat, VASMO en Performa naar de stand van medezeggenschap in Nederland wordt aandacht besteed aan de belangrijkste onderwerpen voor OR-leden en de waardering voor en de ontwikkelingsmogelijkheden van het OR-werk. Onderwerpen waar bijna alle OR-leden zich mee bezig houden zijn het jaarverslag (88%) en de begroting (78%), maar ook veiligheid (63%) en gezondheid (60%) zijn populair. Verder moeten steeds meer OR’en zich verdiepen in reorganisaties (65%). Meer actuele onderwerpen voor het OR-werk zijn de werkkostenregeling en Het Nieuwe Werken.

OR-leden hebben veel invloed op het arbobeleid

Uit het OR Trendonderzoek uitgevoerd door OR Rendement, GITP en het GBIO blijkt dat OR-leden vooral veel invloed hebben op het arbeidsomstandighedenbeleid. Het onderzoek OR Insight sluit daarbij aan, aangezien de OR zich vaak bezig houdt met de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Ook al houden OR-leden zich vaak bezig met financiële onderwerpen zoals het jaarverslag en de begroting, is slechts 19% van mening dat ze voldoende tot veel invloed hebben op het financieel-economische beleid. Hieronder ziet u in hoeverre OR-leden vinden dat ze invloed hebben op bepaalde onderwerpen.

Invloed OR