Wat zijn uw kansen bij een ontslagzaak?

4 september 2015 | Door redactie

Op magontslag.nl kunnen werknemers sinds kort bekijken wat hun kansen zijn als zij hun ontslag bij de rechter willen aanvechten. Werknemers vullen alle relevante informatie gewoon vanuit huis in en krijgen vervolgens advies over de succeskans.

De Wet werk en zekerheid heeft het ontslagrecht flink veranderd. Zo bepaalt de ontslagreden voortaan of de werkgever naar UWV of de kantonrechter moet stappen. Als hij van één van de twee een akkoord wil voor ontslag, zal hij aan diverse voorwaarden moeten voldoen. Dit geeft de werknemer kansen om zijn ontslag aan te vechten.

Magontslag.nl in plaats van juridisch advies

Om de werknemer hierbij te ondersteunen, heeft Arbeidsmarktresearch UvA – onderdeel van de Universiteit van Amsterdam (UvA) – de tool ‘Mag Ontslag?’ ontwikkeld. De tool is een goedkoop alternatief voor juridisch advies: voor € 38 kan een werknemer er een week van gebruikmaken. Daarnaast heeft hij de optie om een licentie aan te schaffen. Het is de bedoeling dat er binnenkort ook een versie voor werkgevers beschikbaar komt.

Juridische argumenten tegen het ontslag op een rij

Voor de inschatting van zijn positie in een rechtszaak moet de werknemer een reeks vragen beantwoorden. De tool geeft dan aan of en welke juridische argumenten er tegen het ontslag zijn. Deze zijn gebaseerd op de wet, de bijbehorende wetsgeschiedenis en wetenschappelijke standpunten van de vakgroep arbeidsrecht van de UvA. Werknemers kunnen bij een goede succeskans een brief downloaden die op deze argumenten is gebaseerd en die opsturen naar de werkgever, UWV of de rechter. Op basis van jurisprudentie kan de UvA de tool nog aanpassen.