Altijd uw eigen stoepje schoonvegen

13 februari 2012 | Door redactie

Door het winterweer van de afgelopen dagen kan het zijn dat de voordeur van het pand waar u werkt niet goed begaanbaar is. Bevroren sneeuwresten kunnen gladheid veroorzaken en sneeuw die blijft liggen verbergt oneffenheden op straat en stoep. Schoonmaken dus, want uw werkgever moet ervoor zorgen dat medewerkers en bezoekers het terrein van uw organisatie veilig kunnen betreden en verlaten. Haal het strooizout en de sneeuwschuiver maar tevoorschijn.

De sneeuwval en de lage temperaturen van afgelopen week vergroten de kans op val- en slippartijen voor de deur van het bedrijfspand. Volgens artikel 3.2 van het Arbeidsomstandighedenbesluit moeten arbeidsplaatsen veilig toegankelijk zijn en ook weer veilig kunnen worden verlaten. Met strenge vorst is het dus oppassen geblazen, maar ook regen en afgevallen bladeren kunnen gladheid veroorzaken. Gladde plekken kunt u direct aanpakken met strooizout en met een sneeuwschuiver maakt u de stoep schoon. Dat is en prima oplossing voor de korte termijn. Zorg echter ook voor een meer structurele oplossing. Gevaarlijke situaties ontstaan niet alleen door ijs en sneeuw.

Schoonvegen voorkomt gladheid

Inventariseer welke plaatsen op het terrein bij gladheid de grootste risico's opleveren. Aan de hand van deze lijst kunt u vastleggen wie welke maatregelen moet uitvoeren als er sprake is van gladheid (dat kan dus ook in de herfst zijn). Is de kans op valpartijen op het hele terrein groot, zorg dan dat ten minste de laad- en losplaatsen en de looppaden altijd schoon zijn en maak ze ijsvrij. Verwijder in de herfst regelmatig afgevallen bladeren. Neem het gladheidsbestrijdingsplan vervolgens op in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Zo kunt u ook de komende jaren effectief en snel de gladheid aanpakken.