Soms vragen werkgevers zich af waarom ze nog een arbocatalogus zouden moeten gebruiken als ze ook al een risico-inventarisatie en -evaluatie is. Natuurlijk mag een werkgever afwijken, maar hij moet wel minimaal dezelfde bescherming bieden.
Het doel van de arbocatalogus is een bijdrage leveren aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Het gaat erom dat iedereen in een branche of sector – dus van directeur tot loopjongen – kan opzoeken hoe hij veilig kan werken. De arbocatalogus is niet verplicht, want het is een vrijwillige overeenkomst tussen de sociale partners. Organisaties zijn dus ook niet verplicht om de catalogus te gebruiken. Wel moeten werkgevers dan alle risico's ondervangen door deze op te nemen in de RI&E.
De inhoud van de arbocatalogus is gericht op maatregelen die doeltreffend zijn tegen de specifieke risico’s van de gehele sector. Dat brengt een paar voordelen met zich mee:
Inspectie SZW keurt een arbocatalogus niet alleen voordat deze ingaat, maar gebruikt hem daarna ook als leidraad bij controles. Werkgevers kunnen dus inschatten op welke punten zij controle kunnen verwachten. Branches met een arbocatalogus zullen normaal gesproken minder frequent bezoek krijgen van de inspectiedienst. Een sector zonder arbocatalogus loopt juist het risico dat de Inspectie besluit om intensiever en frequenter te controleren.
Meer informatie over het opstellen van een RI&E vindt u in de toolbox Maak snel en eenvoudig een RI&E.