Arbeidsrisico’s opzoeken met nieuwe NEA-tool

22 augustus 2013 | Door redactie

Met de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) zijn allerlei gegevens verzameld over arbeidsrisico’s, ongevallen, duurzame inzetbaarheid en Het Nieuwe Werken (HNW). De resultaten van de enquête vindt u eenvoudig terug in de onlangs gelanceerde benchmarktool van TNO.

In het bericht ‘Meer slachtoffers van arbeidsongevallen’ heeft u al kunnen lezen over de cijfers die TNO en CBS hebben gepubliceerd naar aanleiding van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Het onderzoek werd gehouden onder bijna 25.000 Nederlandse werknemers. De onderzoeksvragen hadden betrekking op vier overkoepelende thema’s: arbeidsomstandigheden, arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden en arbo en gezondheid.

Met de NEA benchmarktool vergelijkt u arbocijfers

In de interactieve benchmarktool kunt u alle belangrijke gegevens voor uw branche overzichtelijk bekijken. Maatwerk is dus mogelijk door de cijfers te vergelijken op geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, bedrijfstak en beroepsgroep. Zo komt u er bijvoorbeeld achter hoe hoog het ziekteverzuim is in uw bedrijfstak of in hoeverre werknemers hun werk- van hun privéleven kunnen scheiden.

Neem de arbeidsrisico’s in uw branche op in de RI&E

Uit de resultaten van de NEA blijkt dat 41% van de werknemers struikelen of uitglijden het belangrijkste gevaar vinden tijdens het werk. Een confrontatie met geweld en snijden of steken staan op de tweede en derde plek. Zoek op welke arbeidsrisico’s in uw branche het grootste gevaar opleveren en verwerk deze in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).