Investeert uw organisatie voldoende in BHV?

13 mei 2013 | Door redactie

Organisaties investeren onvoldoende in het opleiden van nieuwe en bestaande BHV’ers. Onder de Arbo Rendementlezers blijkt dit gelukkig mee te vallen; 87% van de stemmers geeft aan dat BHV’ers ieder jaar een herhalingscursus krijgen.

In het bericht ‘Onveiligheid op de werkvloer neemt toe’ kon u al lezen dat organisaties steeds minder geld uitgeven aan het opleiden van bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Zo bleken bestaande BHV’ers minder herhalingscursussen te krijgen. Uit een poll op de website van Arbo Rendement blijkt echter dat 87% van de Rendementlezers wel voldoende investeert in BHV’ers.

Bij 8% laat investeren in BHV te wensen over

Sinds 2007 is het niet meer verplicht om ieder jaar een BHV-herhalingscursus te doen. Samen met de crisis kan dit een reden zijn voor organisaties om te beknibbelen op opleidingen. Toch blijkt dit maar bij 8% van de Rendementlezers het geval te zijn. Van de stemmers geeft verder 5% aan dat het per jaar verschilt; het ene jaar investeert hun organisatie meer in BHV-opleidingen dan het andere jaar. Dit is afhankelijk van het budget dat beschikbaar is.
Bezuinigen op BHV’ers en hun opleiding is onverstandig. Merkt u dat uw werkgever hierop wil korten, maak dan de noodzaak van BHV-opleidingen duidelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een BHV’er moet dan met parate kennis klaar kunnen staan. Daarnaast is helemaal niet investeren in bedrijfsveiligheid in strijd met de Arbowet. Volgens de Arbowet is een werkgever namelijk verplicht om doeltreffende maatregelen te nemen om de veiligheid van werknemers op de werkvloer te garanderen.