Voor werknemers bestaat de kans dat zij schade oplopen door hun werkzaamheden. Deze schade kan het gevolg zijn van een bedrijfsongeval of een beroepsziekte en is vaak het begin van langdurige juridische procedures voor zowel de werkgever als de werknemer. De overheid heeft een aantal aanbevelingen gedaan om deze procedures te verkorten.
Juridische procedures om bedrijfsongevallen of beroepsziekten te compenseren, duren erg lang in Nederland. Bovendien dekt de compensatie de schade vaak niet of slechts gedeeltelijk. Ook zitten werkgever en werknemer na afloop meestal in hun maag met een verslechterde arbeidsverhouding.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil deze situatie graag voor alle betrokken partijen verbeteren en heeft daarom onderzoek laten doen naar werkgerelateerde schade. In het onderzoeksrapport ‘Verhaal van werkgerelateerde schade’ (pdf) worden een aantal mogelijke oplossingen genoemd:
Vanuit uw OR is het met name belangrijk om preventief aan het werk te gaan en op die manier beroepsziekten en bedrijfsongevallen te voorkomen. Daarvoor moet u precies uitzoeken welke risico’s de werknemers lopen in de organisatie. Deze punten en de manieren om ze te voorkomen laat u opnemen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende Plan van Aanpak.