Minder strenge RI&E-regels kleine werkgever

13 oktober 2010 | Door redactie

Voor kleine werkgevers wordt het vanaf begin volgend jaar minder ingewikkeld om een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) op te stellen. Organisaties met maximaal 25 werknemers in dienst die een goedgekeurd branche-instrument gebruiken, hoeven vanaf 2011 niet meer hun RI&E te laten toetsen door een deskundige.

De Arbeidsinspectie gaat wel actiever controleren op de RI&E bij kleine werkgevers. Dat blijkt uit een brief (pdf) van demissionair minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De inspecteur kan om uw RI&E vragen, ook als hij verder geen overtredingen of tekortkomingen constateert.
In het kader van arbobeleid is iedere organisatie verplicht om een RI&E op te stellen om zware ongevallen op de werkvloer te voorkomen. Heeft u geen RI&E, dan krijgt u vanaf volgend jaar eerst een waarschuwing en de verplichting om er alsnog een op te stellen. Heeft u daarna nog steeds geen RI&E opgesteld, dan krijgt u een boete opgelegd. Nu is het nog zo dat u direct een boete krijgt als u bij een inspectie geen RI&E kunt overhandigen.

Digitaal instrument voor ARIE

Overigens komt er eind volgend jaar een digitaal instrument beschikbaar waarmee een bedrijf gemakkelijker kan bepalen of het onder de ARIE-regels valt. Dit is de zogenoemde aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie (ARIE) voor bedrijven die veel met gevaarlijke stoffen werken. In Nederland zijn dat er ongeveer vierhonderd, vooral in de chemische industrie. De ARIE-regeling verplicht deze bedrijven onder meer om te zorgen voor:

  • een schriftelijk preventiebeleid;
  • een veiligheidsbeheerssysteem;
  • noodscenario's;
  • een bedrijfsnoodplan.