Nieuwe richtlijn voor computerwerk

9 april 2014 | Door redactie

Er is een nieuwe richtlijn voor het werken met computers. U kunt deze als arboprofessional gebruiken om er met uw arbobeleid op toe te zien dat medewerkers geen klachten krijgen van het werken met een computer, tablet of smartphone.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat medewerkers steeds meer gebruikmaken van een computer op het werk. Beeldschermwerk en het gebruik van software, toetsenbord en muis kunnen klachten aan armen, nek en schouders veroorzaken. Bovendien leidt langdurig zitten tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In 2012 deden werknemers gemiddeld 3,8 uur beeldschermwerk. Dat is een stijging van bijna een half uur per dag ten opzichte van 2003. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft daarom een nieuwe Richtlijn Computerwerk (pdf) gepubliceerd.

Richtlijn met adviezen voor verstandig computergebruik

In de richtlijn staan adviezen voor het gebruik van de muis of het toetsenbord (maximaal vier uur per dag), korte pauzes ter ontlasting van nek, armen en schouders, maar ook tips voor het stimuleren van beweging voor medewerkers die zittend werk doen. Ook krijgt u gerichte adviezen over het testen van de ogen als medewerkers bijvoorbeeld oogklachten hebben bij beeldschermwerk. Ook de omgang met computers komt in de richtlijn aan bod. Sommige medewerkers zijn immers onbekend met het gebruik van nieuwe technologie en kunnen moeite hebben om nieuwe software of ICT-toepassingen onder de knie te krijgen. De richtlijn helpt u hier goed arbobeleid voor te ontwikkelen.

Richtlijn computergebruik vooral voor kantoorwerk

De richtlijn is in principe bedoeld voor kantoorwerkzaamheden en geldt ook voor het gebruik van laptops, tablets en smartphones, die steeds meer op de werkvloer worden toegepast. De NVAB geeft aan dat meer onderzoek nodig is naar lichamelijke klachten bij het gebruik van laptops, tablets en smartphones. Mogelijk komen hiervoor in de toekomst specifieke richtlijnen.