RI&E-aanbieders vragen onnodig veel geld

7 oktober 2016 | Door redactie

Organisaties geven onnodig veel geld uit aan het laten uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarvoor waarschuwt INretail, een brancheorganisatie voor winkeliers.

INretail geeft aan dat veel werkgevers worden afgezet als zij een partij willen inhuren om de RI&E uit te laten voeren. De RI&E (tools) hoeft in principe niet meer dan een paar honderd euro te kosten, maar regelmatig zijn in offertes veel hogere prijzen te vinden. De brancheorganisatie krijgt zelfs prijzen te zien van RI&E-aanbieders die zes keer hoger zijn dan nodig is. Volgens INretail hoeft een eenvoudige check slechts enkele uren te duren. Organisaties doen er dus goed aan om kritisch te kijken naar de prijzen van RI&E-uitvoerders. Bij eventuele twijfel is het verstandig om bij een brancheorganisatie aan te kloppen voor advies.

Organisaties mogen RI&E zelf uitvoeren

De Arbowet verplicht organisaties om met regelmaat een RI&E uit te voeren. Door de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkvloer in kaart te brengen en hiertegen maatregelen te nemen, wordt de kans kleiner dat werknemers schade oplopen vanwege hun werk. Werkgevers mogen ook zelf de risico’s inventariseren, maar moeten de RI&E (tool) wel laten toetsen door een gecertificeerde arbodienstverlener (tool). Een uitzondering geldt voor organisaties van 25 werknemers of minder die gebruikmaken van een branche-RI&E uit de cao of erkende branche-RI&E van Steunpunt RI&E.