Risico-inventarisatie kost geld, maar levert ook iets op

24 maart 2022 | Door redactie

Het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht. Toch hebben nog niet alle werkgevers een RI&E. Soms zijn ze terughoudend vanwege de kosten. De arboprofessional moet dan laten zien dat een actuele RI&E ook iets oplevert.

Niet alle werkgevers hebben een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), ook al is dat een wettelijke verplichting. Vooral kleinere werkgevers zien op tegen de tijd en moeite die het maken van een RI&E zou kosten. Maar ook grotere werkgevers zijn niet altijd even happig. Behalve tijd en moeite, spelen ook de kosten die ermee gemoeid zijn een rol. Dan kan het helpen als de arboprofessional erop kan wijzen dat een actuele en volledige RI&E ook iets oplevert. Niet alleen neemt het risico van arbeidsongevallen af en wordt de werkomgeving er dus veiliger door, ook is er minder ziekteverzuim en dat alleen al scheelt geld. Steunpunt RI&E heeft een aantal kosten en baten op een rij gezet.

De kosten van de RI&E

Een van de belangrijkste kostenposten van de RI&E is de inzet van de preventiemedewerker. Deze arboprofessional moet tijd vrijmaken voor het inventariseren van de risico’s en het maken van het plan van aanpak (tool). In veel gevallen kiezen werkgevers in kleinere organisaties ervoor om dit samen te doen. Dat scheelt niet alleen tijd, maar bovendien ziet de werkgever dan meteen welke maatregelen hij moet gaan nemen. In grotere organisaties met meer of grotere risico’s kan het nodig zijn een kerndeskundige in te huren voor de RI&E zoals een arbeids- en organisatiedeskundige, een arbeidshygiënist of een veiligheidskundige. Ook de maatregelen die in het bijbehorende plan van aanpak komen, kosten natuurlijk geld. Misschien moet de werkgever hulpmiddelen aanschaffen, extra personeel inhuren of een productieproces aanpassen.

De baten van de RI&E

De opbrengsten van een RI&E zitten vooral in de kostenbesparingen die erdoor bereikt worden. Dat wil zeggen dat maatregelen die de risico’s wegnemen of beperken, zorgen dat er minder verzuim is vanwege beroepsziekten en dat er minder arbeidsongevallen plaatsvinden. Als er risicobeperkende maatregelen worden genomen die het werk en de werkvloer veiliger maken, kan het verloop afnemen. Werknemers hebben dan minder redenen om de organisatie te verlaten. Werknemers kunnen bovendien sneller werken,  zonder onderbrekingen vanwege incidenten of omdat de werkplek niet op orde is. En dat is weer bevorderlijk voor de productiviteit.