Sommige latex handschoenen krijgen verbod

5 augustus 2010 | Door redactie

Mogelijk komen er te veel kankerverwekkende stoffen vrij bij het dragen van latex handschoenen. Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) wil de maximumafgifte van deze stoffen daarom beperken in een veiligheidsnorm. Tot die tijd is het zaak dat u werknemers erop wijst alleen handschoenen te dragen als dat nodig is.

De stoffen die het dragen van latex handschoen gevaarlijk maken zijn zogeheten nitrosaminen. Hoewel het technisch mogelijk is om de concentratie van deze stoffen te beperken, is er geen wettelijke veiligheidsnorm die dit verplicht. De gevaarlijke stoffen ontstaan bij de productie van alle producten waar rubber in zit. Denk hierbij aan autobanden, condooms en dus ook latex handschoenen. Op zich is dat niet erg, want ze zijn pas gevaarlijk in hoge concentraties in combinatie met veel en langdurig (huid)contact. Verslijt iemand meer dan honderd paar latex wegwerphandschoenen per jaar, dan steekt het gevaar mogelijk wel de kop op.

Handschoenen niet afzweren

Werknemers die continu met handschoenen werken, lopen nu dus risico! Dat betekent trouwens niet dat ze de handschoenen meteen moeten afzweren. Ze beschermen natuurlijk wel tegen andere gevaarlijke stoffen of micro-organismen. Dat staat in het advies van BuRO (pdf). Helaas kunt u aan handschoenen ook niet zien hoeveel nitrosaminen erin zitten. Voldoen handschoenen niet aan de toekomstige wettelijke veiligheidsvoorschriften, dan mag u ze niet professioneel gebruiken.