Spieken bij andere arbocatalogus voor oplossingen risico’s

7 januari 2022 | Door redactie

Organisaties met een arbocatalogus voor de eigen sector, kunnen hieruit oplossing halen voor het beheersen van de arborosico’s. Maar wat als er geen arbocatalogus is en hier ook geen plannen voor zijn, moeten werkgevers dan zonder hulp de RI&E opstellen?

Organisaties die geen arbocatalogus hebben voor de eigen branche, kunnen een eigen bedrijfscatalogus opstellen, maar in de meeste gevallen is dat niet zinvol. Zij kunnen beter al hun tijd en aandacht besteden aan het opstellen van een actuele en volledige risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak. Er zijn ook andere bronnen die hulp kunnen bieden bij het oplossen van de risico’s in de organisatie. De risico-inventarisatie overslaan en geen RI&E maken, is geen optie. Niet alleen controleert De Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) op aanwezigheid van een actuele en volledige RI&E, het document is ook de basis voor het arbobeleid voor gezond en veilig werken.

Oplossingen uit andere arbocatalogus

De arborisico’s die in uw organisatie spelen, zijn vaak ook in andere organisaties aanwezig – ook in sectoren waar (al) wel een arbocatalogus is. Dan kan de werkgever ook gebruikmaken van de oplossingen die arbocatalogi van anderen bieden. Er zijn diverse opties om voor een eigen oplossingenboek gebruik te maken van ervaringen in andere sectoren. Uiteraard moeten de directie en het medezeggenschapsorgaan het hierover wel met elkaar eens worden. Alle arbocatalogi die zijn goedgekeurd, zijn te vinden op de website arboportaal.nl of via arbocatalogi.net. De meeste van deze arbocatalogi zijn openbaar en via een link bereikbaar.

Risico beeldschermwerk in arbocatalogus

Beeldschermwerk is zo’n arborisico dat in bijna elke organisatie voorkomt. In veel arbocatalogi zijn dan ook oplossingen te vinden voor beeldschermwerkproblemen. Deze variëren van het geven van een aantal normen en richtlijnen tot complete beschrijvingen van tientallen oplossingen. Bij die beschrijvingen is er meestal aandacht voor onderwerpen als kosten en baten, tips voor werknemers en leidinggevenden, links en uitgebreide achtergrondinformatie. In sommige arbocatalogi komen daarbij ook de omgevingsfactoren licht, geluid en klimaat aan de orde. In andere staan stap-voor-stapinstructies voor het instellen van de beeldschermwerkplek.