Uw organisatie moet een RI&E hebben

4 november 2010 | Door redactie

Elke werkgever moet een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstellen. In de meeste gevallen moet die bovendien worden getoetst door een deskundige. Vooral voor kleine organisaties is dat een hele belasting. Van de kleine organisaties had in 2009 dan ook maar 30% een behoorlijke RI&E. De regering streeft naar 60% in 2015.

Het opstellen van een RI&E is een hele klus. Gelukkig zijn er in veel sectoren goedgekeurde branche-RI&E's, waar de nadruk al ligt op de specifieke risico's in de branche. Dat maakt de RI&E tot een soort invuloefening.
Vanaf 2011 hoeven organisaties tot en met 25 werknemers de RI&E bovendien niet meer door een deskundige te laten toetsen als zij een goedgekeurd branche-instrument voor de RI&E gebruiken. Dit heeft voormalig minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid enige tijd geleden in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgend jaar een tweede kans

In deze brief meldde de minister verder dat de Arbeidsinspectie actiever gaat controleren bij organisaties met maximaal 25 werknemers. Ook als de inspecteur geen overtreding of tekortkomingen constateert, zal hij tijdens de inspectie vragen naar de RI&E. Kunt u op zo'n moment de RI&E niet laten zien, dan krijgt de organisatie een waarschuwing en moet u alsnog een RI&E opstellen. Het ontbreken van een RI&E is op dit moment nog direct beboetbaar. Volgend jaar krijgen werkgevers dus een tweede kans voordat ze moeten betalen. De nieuwe regels moeten de drempel om een RI&E te maken voor kleine organisaties verlagen.