Werk op een rolsteiger vaak onveilig, zegt Inspectie SZW

Inspectie SZW trof veel onveilige situaties aan bij het werk op een rolsteiger. Van de 270 gevallen die gecontroleerd werden, bleken er maar liefst 251 niet aan de eisen te voldoen. Daardoor wordt de kans op een ongeval onnodig groot.

8 december 2020 | Door redactie

Bij allerlei bouw- en onderhoudswerkzaamheden op een paar meter hoogte worden rolsteigers ingezet. Daar gebeuren echter best vaak ongelukken mee. Daarom heeft Inspectie SZW de afgelopen maanden in het bijzonder het werken met dergelijke steigers gecontroleerd. De uitkomst is, dat daar nog veel winst te behalen valt. In 251 van de 270 gecontroleerde situaties bleek de rolsteiger onveilig gebruikt te worden. In het merendeel van de gevallen ging het om steigers die onvoldoende gestabiliseerd waren. Soms waren ze zelfs niet eens op de rem gezet, waardoor de kans op ongelukken wel heel groot wordt. Aan de andere kant is er ook snel veel winst te behalen als het bewustzijn over de gevaarlijke situaties vergroot wordt.

Geen RI&E opgesteld  

De problemen deden zich vooral voor bij schildersbedrijven. Ook bleek een aantal van de gecontroleerde bedrijven geen RI&E te hebben. De werkgevers in kwestie hebben hiervoor een boete gekregen van Inspectie SZW. Iedere arbeidsorganisatie in Nederland moet een RI&E (tool) hebben. Daar moet een plan van aanpak uit voortvloeien dat niet alleen op papier staat, maar waaruit de maatregelen die erin worden genoemd ook worden nageleefd. 

Bijlagen bij dit bericht