Internationale RSI-Dag waarschuwt voor langdurig zitten

1 maart 2022 | Door redactie

Door het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis is de aandacht voor RSI of KANS weer toegenomen. En dat is verstandig, want het risico van RSI is juist bij thuiswerken groot. Maar RSI komt niet alleen door beeldschermwerk in kantoorbanen.

Het leek eigenlijk alsof RSI of KANS min of meer verdwenen was. Had twintig jaar geleden elk bedrijf nog wel een of meer werknemers met RSI-klachten, de laatste jaren staat het minder vaak op de arbo-agenda. Door de coronacrisis en het massale thuiswerken is er weer aandacht voor de risico’s van het langdurig verrichten van dezelfde handelingen en voor het belang van bewegen. Op 28 februari was het Internationale RSI-dag en werd volop ingezoomd op de risico’s van verkeerd zitten en werken aan een computer, laptop of tablet.  

RSI is een beroepsziekte

Als werknemers langdurig dezelfde bewegingen uitvoeren of in dezelfde houding werken, kunnen zij wel degelijk last krijgen van RSI/KANS. Dit staat voor klachten aan arm, nek en/of schouder. De term RSI (repetitive strain injury) wordt gereserveerd voor de beroepsziekte. In 2020 staat RSI op plaats 3 van de top drie meest gemelde beroepsziekten aan het houdings- en bewegingsapparaat, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). De vijf belangrijkste werkgerelateerde risicofactoren voor beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat in Nederland in 2020 zijn:

  • snel herhaalde armbewegingen uitvoeren (18%);
  • tillen en dragen van onder andere lasten (16%);
  • veel kracht zetten met de handen (14%);
  • werken met computer, tablet, smartphone (11%);
  • duwen en trekken van onder andere rollend materieel (8%).

Barista met RSI

Niet alleen beeldschermwerkers kunnen KANS of RSI krijgen, ook kappers, lassers, inpakkers, musici en slagers lopen veel risico. En ook in relatief nieuwe beroepen komt het voor, zoals bij het werk van barista’s. Computergebruikers zijn wel de grootste groep werknemers die KANS ontwikkelen. Preventie is eigenlijk heel eenvoudig. Naast een ergonomische werkplek met verstelbare stoelen en bureaus, is bewegen het devies. Klachten ontstaan door te lang achtereen zitten, een verkeerde houding en te weinig afwisseling. Regelmatig het werk onderbreken en daarbij bewegen, is de beste bescherming. Zitten met staan afwisselen is al een hele verbetering. Het gebruik van pauzesoftware kan dit stimuleren.  

Bijlagen bij dit bericht