Stijging fysieke klachten door tweede coronagolf

Het is zaak de fysieke gezondheid van thuiswerkende werknemers in de gaten te blijven houden. Nu zij door de tweede coronagolf weer thuis moeten werken, zien fysiotherapeuten weer meer mensen met klachten in hun praktijk verschijnen. Dit meldt landelijke fysiotherapieorganisatie FysioHolland.

22 december 2020 | Door redactie

Sinds de tweede coronagolf melden weer meer mensen zich met klachten bij de fysiotherapeut, signaleert landelijke fysiotherapieorganisatie FysioHolland. Het gaat dan vooral om RSI-achtige klachten, dus aan arm, nek en schouders. Volgens FysioHolland is er een duidelijke relatie met het thuiswerken. Zij signaleerden een toename van de klachten met 25% tijdens de eerste corona-lockdown. In de zomer, toen mensen weer vaker naar kantoor gingen, zakte dit percentage. Nu de tweede lockdown een feit is, nemen de klachten weer toe. Een voor de hand liggende oorzaak is uiteraard dat mensen thuis een werkplek hebben die niet aan alle arbo-eisen voldoet. Maar er zijn ook andere factoren. Zo nemen mensen thuis minder pauzes (tool) en zitten dus te lang achter elkaar ingespannen te werken. Ook zijn er meer stressfactoren, zoals te hoge werkdruk, gebrek aan rust door de combinatie werken-kinderen of juist door gebrek aan gezelschap. Stress leidt tot constante spierspanning en daardoor kunnen weer klachten ontstaan.

Plotselinge overgang zorgt voor klachten

Maar volgens FysioHolland zijn er ook factoren aan te wijzen die typerend zijn voor de huidige coronasituatie. Zo is er bijvoorbeeld de plotselinge overgang die voor klachten kan zorgen. Mensen gaan van de ene dag op de andere over naar een situatie die geheel anders is maar lang duurt. Dat geeft dezelfde effecten als een sporter die van géén training overschakelt op intensieve training. Overbelasting van bepaalde spiergroepen is het gevolg. Ook is er meer stress (tool) omdat de tweede golf mogelijk psychisch harder aankomt en er nog niet echt duidelijkheid is over het einde ervan. Alles bij elkaar genoeg reden voor werkgevers om de gezondheid van thuiswerkers goed in de gaten te blijven houden. Dan gaat het niet alleen om de fysieke kant van de zaak, maar ook om persoonlijke aandacht.    

Bijlagen bij dit bericht