Werken met de muis kan ook zonder risico

17 april 2015 | Door redactie

Er wordt altijd geroepen dat het – bij intensief computergebruik – beter is om sneltoetsen te gebruiken dan om voortdurend naar de muis te grijpen. Toch hoeft 'muizen' ook niet schadelijk te zijn, als u de muis maar op de juiste manier gebruikt.

Het is lastig om andere gewoonten aan te leren. Het veranderen van gedrag kost veel tijd en vergt onafgebroken oplettendheid. Voor sommige werknemers is het dan ook een hele opgaaf om het gebruik van de muis terug te schroeven. Met sneltoetsen werkt alleen goed als de werknemer ze uit zijn hoofd kent en daarvoor moet hij er veel mee oefenen.

Aanwijzingen voor veilig muisgebruik

Gelukkig hoeft het gebruik van de muis niet per se te leiden tot lichamelijke klachten als RSI/KANS. Het is wel essentieel dat werknemers goed op hun houding letten en voldoende pauzes nemen. Wijs hen op de volgende aanwijzingen:

  • Houd de muis dicht bij het lichaam. Alleen dan kunnen de schouders ontspannen. Hoe verder de muis van het lichaam verwijderd is, hoe meer de werknemer zijn lichaam moet aanspannen, zijn schouders laat hangen en zijn rug kromt.
  • Zorg dat de arm een hoek van 90 graden maakt. De juiste hoek zorgt ervoor dat de arm langs het lichaam kan buigen. Hoe groter de hoek, hoe meer de werknemer naar voren moet buigen.
  • Zorg dat de pols vlak ligt. De pols moet vrij kunnen bewegen, en zo vlak mogelijk liggen. De werknemer moet zien te voorkomen dat er een hoek ontstaat tussen zijn pols en hand. Heeft de werknemer de muis even niet nodig, dan moet hij zijn hand ervan afhalen.