SBR neemt hoge vlucht in 2018

29 april 2019 | Door redactie

In Nederland werden in 2018 42,8 miljoen berichten verstuurd via Standard Business Reporting (SBR), een groei van 11,5% ten opzichte van 2017. Nederland was vorig jaar ook het eerste land waar een jaarrekening met controleverklaring digitaal werd gedeponeerd via SBR. Deze en andere feiten en cijfers zijn te vinden in een nieuwe factsheet van de overheid over SBR-gebruik in 2018.

Sinds 2018 deponeren middelgrote ondernemingen hun jaarrekening over boekjaar 2017 via SBR bij de Kamer van Koophandel. Voor middelgrote organisaties is dit verplicht vanaf de boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2017. Kleine ondernemingen waren al vanaf het boekjaar 2016 verplicht om de jaarrekening (tool) te deponeren met SBR. 

Twee nieuwe berichtsoorten 

De Belastingdienst ontvangt sinds 2018 ook een aantal nieuwe berichtsoorten: voor schenkbelasting, country-by-country-reporting en dividendbelasting. De dividendbelasting is ook een van de twee nieuwe berichtsoorten die de Belastingdienst zelf verstuurt. De andere is  de motorrijtuigenbelasting.

Markt- en beleidswaarde

Woningcorporaties leveren sinds vorig jaar prognose-informatie over de marktwaarde en de beleidswaarde van woningen aan de Autoriteit Woningcorporaties aan via SBR. Het ministerie van OCW begon daarnaast in 2018 met een pilot bestuursverslag:  onderwijsinstellingen moeten via SBR hun jaarverantwoording digitaal kunnen aanleveren.

De nationale standaard 

SBR is de Nederlandse standaard voor het samenstellen en aanleveren van financiële berichten. Met SBR (tool) legt de financiële afdeling de gegevens in de bedrijfsadministratie eenmalig op een standaard manier vast. Deze gegevens zijn weer te hergebruiken voor verschillende rapportages. Het kost zo minder tijd om de verplichte rapportages samen te stellen voor de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en banken.

Zes partijen 

De factsheet (pdf) geeft inzicht in de ontwikkelingen binnen SBR. Er zijn zes partijen aangesloten op SBR: de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, OCW/DUO, de woningcorporaties (SBR Wonen), banken (Rabobank, ING, ABN AMRO en de Volksbank via SBR Nexus) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).