Door de #MeToo-campagne deelden veel mensen de afgelopen weken hun ervaringen met seksuele intimidatie. Ook op de werkvloer kunnen werknemers te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Uw organisatie kan hiertegen een aantal maatregelen nemen.
Op basis van de Arbowet is een werkgever verplicht om zijn werknemers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting. Seksuele intimidatie valt hier ook onder. Het aanpakken van seksuele intimidatie is echter niet eenvoudig. Werknemers die geïntimideerd worden, zijn vaak bang om hun baan te verliezen en kunnen er daarom voor kiezen om hierover te zwijgen. Daarnaast is het ongewenste gedrag vaak niet direct aantoonbaar of waarneembaar, waardoor er ongeloof en twijfel kan heersen. Toch zijn er wel een aantal acties die uw organisatie tegen seksuele intimidatie kan nemen:
Werknemers die het niet zien zitten om een klacht over seksuele intimidatie binnen de organisatie te melden, kunnen ook een klachtenprocedure starten bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelt dan of er sprake is van seksuele intimidatie.