Verzamelwet SZW 2017: veel kleine wijzigingen

5 september 2016 | Door redactie

Het wetsvoorstel Verzamelwet SZW 2017 is gepubliceerd. In deze verzamelwet staan een aantal kleine wijzigingen waarvan het leeuwendeel per 1 januari 2017 moet ingaan. Het voorstel moet eerst nog wel goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer.

De Verzamelwet SZW 2017 bevat wijzigingen aan onder meer de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL), de Participatiewet, de Ziektewet en de Wet financiering sociale verzekeringen (WFSV). Hoewel het om relatief kleine wijzigingen gaat, kunnen die voor uw organisatie wel grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld:

Verzamelwet bevat geen grote wijzigingen

Een verzamelwet is een wet over diverse onderwerpen die voornamelijk technische en redactionele aanpassingen aan verschillende wetten doet of fouten in wetten herstelt. Er mogen geen grote of ingrijpende wijzigingen instaan, waar serieus budget voor nodig is. Dan moet er een aparte wet voor komen.
De Verzamelwet SZW 2017 (pdf) is nog niet goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Pas als dat het geval is, gaat de wet in. Het is mogelijk dat de wet zo laat in het jaar wordt afgehamerd, dat sommige wijzigingen pas na 1 januari 2017 – met terugwerkende kracht – doorgevoerd kunnen worden.