Snel aan de slag met de premies werknemersverzekeringen en bijdrage ZVW

Voor veruit de meeste werknemers moet je organisatie premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) betalen via de aangifte loonheffingen. Gelukkig neemt salarissoftware je tegenwoordig veel denkwerk uit handen. Toch is het goed als je alle regels rondom de premies werknemersverzekeringen kent. Deze toolbox loodst je langs alle bijzonderheden die gelden voor de premies voor de WW, ZW, WAO/WIA en de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW.
De basisregels van de aangifte loonheffingen vind je in de toolbox Verwerk de aangifte loonheffingen in zes stappen.

  • 1

    Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

    Snel aan de slag met de premies werknemersverzekeringen en bijdrage ZVW

    Zorg dat je de regels voor de diverse sociale premies kent

    De premies werknemersverzekeringen bestaan uit een premie voor de WW, de ZW, de WAO en de WIA. Daarnaast is er de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW die meestal voor rekening van de werkgever komt, maar soms op het bordje van de werknemer ligt. De premies werknemersverzekeringen en bijdrage ZVW zijn verschuldigd tot een bepaald maximumpremie- en -bijdrageloon. Elk van die premies kent zijn eigen behandeling en regels. In deze toolbox zijn alle bijzonderheden overzichtelijk voor je verzameld.

  • 2

    Premies werknemersverzekeringen in een notendop

    Financiering sociale verzekeringen

    Infographic Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 12-09-2024

    De premie volksverzekeringen die de werkgever op het loon van de werknemers inhoudt en aan de Belastingdienst afdraagt en de premies werknemersverzekeringen die de onderneming betaalt aan de fiscus, komen in diverse fondsen terecht. Welke premie gaat waar naartoe en wat wordt precies uit de betreffende fondsen gefinancierd?


    Sociale verzekeringen in een notendop

    Verdiepingsartikel Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 31-03-2025

    Het Nederlandse socialezekerheidsstelsel dekt via diverse potjes met geld bepaalde situaties af die zich kunnen voordoen in het leven van je werknemers, en in dat van jouzelf uiteraard. Denk aan verzekeringen voor de oude dag, de situatie van (langdurige) ziekte of werkloosheid. Tijd om eens op een rij te zetten wie wanneer precies recht heeft op welke uitkering en voor wiens rekening de kosten ervan komen!


    Definitieve sociale premies 2025 zijn bekendgemaakt

    Nieuws Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 28-11-2024

    De definitieve premies voor de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen voor 2025 zijn bekendgemaakt. Zowel de premies voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf) als die voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) stijgen ten opzichte van 2024.


    Definitieve percentages ZVW-premie 2025 bekend

    Nieuws Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 11-11-2024

    De definitieve percentages voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) voor 2025 zijn bekendgemaakt in de Staatscourant. De percentages dalen per 2025, maar het maximumbijdrageloon gaat juist omhoog.


    Het verschil: maximumdagloon en maximumpremieloon

    Nieuws Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 02-08-2024

    Elke werkgever moet bij het bepalen van de te betalen werkgeversheffing Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen rekening houden met een maximumloon. Ook UWV hanteert een maximumloon voor de hoogte van uitkeringen. Deze bedragen zijn echter nét niet hetzelfde…


  • 3

    Premies voor de Werkloosheidswet (WW)

    De WW-premie in de salarisadministratie

    Infographic Werkloosheidswet (WW) Publicatiedatum: 16-04-2025

    De hoogte van de WW-premie die werkgevers moeten betalen, is afhankelijk van het type contract dat een werknemer heeft. Om de juiste premie te bepalen én betalen voor elke werknemer, moet de werkgever allerlei gegevens in zijn administratie opnemen.


    De correcte gedifferentieerde WW-premie toepassen

    Verdiepingsartikel Werkloosheidswet (WW) Publicatiedatum: 11-05-2023

    Door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is uw onderneming tegenwoordig een gedifferentieerde premie verschuldigd voor de Werkloosheidswet. Deze premie komt ten goede aan het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Afhankelijk van de situatie moet uw onderneming de lage of hoge Awf-premie betalen.


    Herzieningssituaties bij de WW-premie

    Infographic Werkloosheidswet (WW) Publicatiedatum: 16-04-2025

    Werkgevers betalen een lage premie voor de Werkloosheidswet (WW) voor vaste contracten (2,74%) en een hoge WW-premie voor flexibele contracten (7,74%). Maar er zijn situaties waarin een werkgever die de lage premie toepast met terugwerkende kracht de hoge premie moet betalen. Wanneer is dat het geval?


    Bespaar WW-premie door contractverlenging te vervroegen

    Tool Werkloosheidswet (WW) Publicatiedatum: 24-08-2023

    Als een tijdelijk contract wordt omgezet in een vast contract, loont het om dit zo snel mogelijk te regelen.


    Bepalen of herziening van de WW-premie nodig is

    Tool Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 02-04-2025

    Met deze rekentool bepaal je of het noodzakelijk is om voor een werknemer met terugwerkende kracht de hoge WW-premie te betalen.


    Hoe verwerken we de ufo-premie in de aangifte loonheffingen?

    Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 22-11-2022

    Wij moeten voor sommige werknemers een premie Awf betalen en voor sommige werknemers een Ufo-premie. Hoe verwerken we deze premies in de aangifte loonheffingen?


    Stichting PAWW regelt derde jaar uitkering na WW of WGA

    Verdiepingsartikel Werkloosheidswet (WW) Publicatiedatum: 28-03-2025

    Sinds 2016 bestaat de Stichting private aanvulling WW & WGA (PAWW) om te voorzien in een vraag naar aanvullend inkomen na WW en WGA. Daar was behoefte aan omdat de maximale duur van de WW-uitkering en de loongerelateerde WGA-uitkering per 1 januari 2016 werd teruggeschroefd naar twee jaar. PAWW is een private verzekering. Hoe werkt het als jouw organisatie hieraan wil of moet deelnemen?


  • 4

    Premies voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de Werkhervattingskas (Whk)

    De gedifferentieerde Aof-premie in de aangifte loonheffingen

    Verdiepingsartikel Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 02-01-2025

    Om kleine werkgevers tegemoet te komen in hun lasten rond zieke werknemers, is de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) gedifferentieerd. Kleine werkgevers betalen een lagere Aof-premie dan middelgrote en grote werkgevers. Waar ligt de grens en hoe werkt dit in de aangifte loonheffingen?


    Waar moet u op letten bij de sectorindeling van uw organisatie?

    Verdiepingsartikel Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 28-02-2023

    Voor de werknemersverzekeringen is het bedrijfsleven verdeeld in sectoren. Uw organisatie is verplicht aangesloten bij één van de sectoren. Bij welke sector dat is, hangt af van de werkzaamheden van uw organisatie. Uitgangspunt is dat werkgevers met dezelfde werkzaamheden bij dezelfde sector zijn aangesloten. Wat is het belang van een juiste sectorindeling?


    Klein, middelgroot of groot; waar ligt voor de Whk de grens?

    Verdiepingsartikel Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 11-10-2022

    Kleine ondernemingen kunnen groot zijn in hun prestaties, maar toch zijn er grenzen bepaald die voor de sociale verzekeringen aangeven wanneer een organisatie klein, middelgroot of groot is. En dat is dan weer bepalend voor de premie Werkhervattingskas (Whk) die uw organisatie moet betalen, en voor de premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Hoe zit het met die grenzen?


    Bericht over premie Whk

    Infographic Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 25-11-2024

    Als onderdeel van de premies werknemersverzekeringen is een werkgever de gedifferentieerde premie voor de Werkhervattingskas (Whk) verschuldigd. De premie Whk bestaat uit een deel WGA-premie en een deel ZW-premie. Hoe hoog de verschuldigde premie precies is, hangt af van de categorie waarin de werkgever volgens UWV valt: klein, middelgroot of groot. Richting het eind van elk jaar ontvangt de werkgever via een mededeling of beschikking bericht van Belastingdienst over wat de Whk-premie is die hij het jaar erna moet gaan betalen.


    Controleer de jaarlijkse beschikking Whk-premie

    Tool Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 22-11-2024

    Deze checklist biedt u inzicht in de punten waarop u de beschikking met de Whk-premie voor het volgende jaar moet controleren.


    Betekent andere sectorindeling ook andere Whk-premie?

    Vraag & Antwoord Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 19-01-2024

    De Belastingdienst heeft onze onderneming vorige maand in een andere sector ingedeeld. Moeten we nu niet een andere premie Whk betalen?


    Kiezen voor eigenrisicodragerschap voor ZW en WGA in zeven stappen

    Toolbox Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA Publicatiedatum: 07-08-2024

    Uw organisatie kan eigenrisicodrager (ERD) worden voor de Ziektewet en de WGA. U hoeft dan minder premies werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst af te dragen, maar uw onderneming draait wel zelf op voor de re-integratieverplichtingen en de uitkering van zieke flexkrachten (Ziektewet) en alle niet blijvend of volledig arbeidsongeschikte werknemers die in aanmerking komen voor een WIA-uitkering (WGA).U kunt hiervoor desgewenst een particuliere verzekering afsluiten.  Bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet of de WGA moet uw organisatie niet over één nacht ijs gaan. Er zijn veel rechten en plichten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld het feit dat de OR moet meebeslissen over deze keus. Deze toolbox loodst u langs alle aandachtspunten.


    Kan de werkgever de premie voor de Ziektewet verhalen?

    Vraag & Antwoord Ziektewet Publicatiedatum: 16-05-2024

    Van de WGA-premie belast onze organisatie al jaren de helft door aan de werknemers. Mogen we datzelfde afspreken voor die andere premie van de Werkhervattingskas: de ZW-premie?


  • 5

    Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW)

    Zorgverzekeringswet in de loonheffingen

    Infographic Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 22-01-2025

    De meeste Nederlanders zijn verzekeringsplichtig voor de Zorgverzekeringswet (ZVW). Dat betekent dat zij zelf een basisverzekering moeten afsluiten bij een zorgverzekeraar en dat hun werkgever over hun loon de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW moet berekenen. Die kan de vorm hebben van een werkgeversheffing of een werknemersbijdrage.


    Wanneer zijn wij werkgeversheffing ZVW verschuldigd?

    Vraag & Antwoord Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 08-04-2022

    In welke gevallen is onze organisatie werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) verschuldigd? En hoe wordt dit berekend?


    Veelgestelde vragen over de Zorgverzekeringswet

    Verdiepingsartikel Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 27-03-2025

    Voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) is via de aangifte loonheffingen een inkomensafhankelijke bijdrage verschuldigd. Die komt meestal voor rekening van je onderneming via de zogeheten werkgeversheffing Zorgverzekeringswet. In sommige gevallen moet echter een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet op het nettoloon van de werknemer worden ingehouden. Hoe werkt dat in de praktijk?


    Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW berekenen

    Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 31-12-2024

    Met deze tool berekent u de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet voor 2022, 2023, 2024 en 2025.


    Hoe zit het met de ZVW bij werknemers met twee soorten loon?

    Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 05-04-2023

    Moet zowel de werkgeversheffing als de bijdrage Zorgverzekeringswet worden betaald als een werknemer twee soorten loon krijgt in één tijdvak?


  • 6

    Premies werknemersverzekeringen in de aangifte loonheffingen

    De werking van VCR

    Infographic Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 05-01-2022

    De premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet worden berekend via het voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR), volgens de grondslagaanwasmethode. Hoe deze methode precies werkt, vindt u in deze infographic.


    Door VCR geen risico op latere bijbetalingen aan premies en ZVW-bijdrage

    Verdiepingsartikel Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 28-04-2022

    De premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet moeten worden berekend via het zogeheten voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR). Ook al zal het waarschijnlijk uw salarissoftware zijn die de premie- en bijdrageberekeningen uitvoert, het kan uiteraard geen kwaad om de achterliggende werkwijze te kennen.


    Verwerk de aangifte loonheffingen in zes stappen

    Toolbox Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 01-08-2024

    Werkgevers moeten over loon van de werknemers loonheffingen berekenen en die via de aangifte loonheffingen aangeven en afdragen. Slaat uw organisatie daarbij de plank mis, dan hangen uw onderneming naheffingen en boetes boven het hoofd. Het loont dus de moeite om u in de bijzonderheden van de aangifte loonheffingen te verdiepen. Deze toolbox zet ze op een rijtje en loodst u zonder kleerscheuren door het proces van de loonaangifte heen.


  • 7

    Bijzondere situaties voor de werknemersverzekeringen en ZVW

    Kan werknemer in het buitenland zich vrijwillig verzekeren?

    Vraag & Antwoord Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 07-04-2022

    Alle werknemers in Nederland zijn verzekerd voor de volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Maar hoe zit dat als een werknemer naar het buitenland vertrekt om daar te gaan wonen en werken? Hij is dan meestal niet meer verzekerd.


    Moeten we over een nabetaling werkgeverspremies betalen?

    Vraag & Antwoord Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 30-05-2024

    Wij doen een nabetaling aan een ex-werknemer. Moeten we premies werknemersverzekeringen betalen?


    Dga verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen?

    Infographic Directeur-grootaandeelhouder (dga) Publicatiedatum: 10-12-2024

    Dga’s zijn in het algemeen niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Want zij zijn niet alleen werknemer maar ook werkgever. Toch is een dga in sommige gevallen wél verplicht verzekerd, en moeten er voor hem dus ook premies voor de werknemersverzekeringen worden betaald. Wanneer is dat zo?


    Hoe berekenen we de ZVW-heffing over een ontslagvergoeding?

    Vraag & Antwoord Ontslag Publicatiedatum: 05-02-2024

    We moeten over de ontslagvergoeding die we aan een werknemer gaan uitkeren werkgeversheffing Zorgverzekeringswet betalen. Hoe bereken ik dat?


  • 8

    Meer informatie

    Praktijkopleiding Sociale verzekeringen

    Training 4 bijeenkomsten (8 dagdelen)

    Voor HR-functionarissen die volledig op de hoogte willen zijn van de wijzigingen in de WW, WIA en alle overige wetten en regels op het gebied van sociale verzekeringen is de Praktijkopleiding Sociale Verzekeringen onmisbaar. Daarnaast komen ook ziekte en verzuim aan bod, met alle bijkomende administratieve verplichtingen zoals verzuim- en re-integratiebeleid. Kortom, de Praktijkopleiding Sociale Verzekeringen is een praktische opleiding waarin arbeid en zorg centraal staan. 


    De SV Code Internationaal

    Boek Februari 2024

    Het toenemende internationale grensoverschrijdend werken kan niet alleen gevolgen hebben voor de heffing van belastingen over het arbeidsinkomen, maar kan ook leiden tot een wijziging in de socialezekerheidspositie van de betreffende persoon.

    Met dit boek kan de lezer zich een beeld vormen van de hoofdlijnen rond de sociale zekerheid bij grensoverschrijdend werken. Auteur Jacques Raaijmakers is gespecialiseerd in (internationale) loonbelasting, (internationale) sociale verzekeringen, aansprakelijkheid en formeel belastingrecht. Hij heeft zijn eigen fiscale adviespraktijk, Raaijmakers Belasting en Educatie, en is auteur voor onder meer Rendement.