De schaduwkant van social media bekijken

Juist omdat mensen via social media de hele dag door met iedereen contact kunnen leggen, worden ze eenzaam en soms zelfs depressief. Deze opbeurende uitspraak over de schaduwzijde van social media komt van een bekende antropoloog. Bekijk in een YouTube-video zijn onderzoeksresultaten.

22 december 2016 | Door redactie

Volgens antropoloog Robin Dunbar is de mens gemaakt om contact te onderhouden met kleine gemeenschappen, zeg maar een buurtje met maximaal dertig andere huishoudens. De komst van social media (tool) heeft dit gegeven uit de evolutietheorie behoorlijk op scherp gezet: opeens is het gemiddelde netwerk met honderden mensen uitgebreid. Klinkt heerlijk sociaal, maar dit zou volgens de onderzoeker juist allerlei nare bijeffecten hebben. Zo worden mensen door de vrijwel constante blootstelling aan de online activiteiten van anderen juist eerder jaloers, eenzaam, narcistisch, contactgestoord en depressief.

YouTube-video over het spiegelpaleis genaamd social media

Volgens anderen wordt de soep niet zo heet gegeten. In werkelijkheid zouden mensen slechts met enkele anderen intensief contact hebben en social media juist gebruiken om met hen af te spreken. Deze activiteiten, al dan niet aangedikt, worden juist met de rest van het netwerk gedeeld. Bekijk hieronder een YouTube-video over het onderzoek.