Voorwaarden Facebook en Twitter aangepast, onder druk

15 februari 2018 | Door redactie

Socialmediaplatforms Facebook en Twitter hebben onder druk van Europese toezichthouders hun algemene voorwaarden aangepast. Google+ kreeg ook een standje, maar heeft de wijzigingen inmiddels naar tevredenheid van de waakhonden doorgevoerd.

Gebruikers van social media (en een hoop andere zaken) klikken zonder nadenken op ‘akkoord’ als zij nieuwe of aangepaste algemene voorwaarden voor hun kiezen krijgen. Dat is zeker laks en alles behalve snugger te noemen, maar de schuld ligt óók bij de organisaties die de voorwaarden opstellen. De teksten zijn meestal ondoordringbare wouden: een juridische woordenbrij, vaak tientallen pagina’s lang.

Toezichthouders: ‘lokale rechters’

Europese toezichthouders, waaronder de Autoriteit Consument & Markt (ACM), vonden dat Facebook, Twitter en Google+ op dit punt eveneens tekort schoten. De rechten van de gebruikers van deze sociale media blijken namelijk via de kleine lettertjes beperkt te worden, en wel op een manier die niet is toegestaan. Facebook, Twitter en Google+ hadden bijvoorbeeld alle drie in hun algemene voorwaarden staan dat gebruikers naar een Amerikaanse rechter moesten stappen. In de aangepaste voorwaarden is dat een lokale rechter geworden. Zowel Facebook als Twitter hebben daarnaast een ondoorzichtige procedure voor het opzeggen van accounts. Ook dit moet beter, aldus de Europese toezichthouders. Voor Facebook in het bijzonder geldt dat de passage ‘reclame hoeft niet als zodanig herkenbaar te zijn’ uit de voorwaarden geschrapt wordt. Voor dit platform geldt dat adverteren dus wat minder makkelijk wordt.

Algemene voorwaarden in alle taalversies

Door de aanpassingen moet het voor consumenten eerlijker worden om van deze sociale media gebruik te maken. Google+ heeft de wijzigingen zoals gezegd inmiddels doorgevoerd, Facebook en Twitter (tool) hebben toegezegd dit in het eerste kwartaal van 2018 voor alle taalversies van de betreffende platforms te regelen. ACM zal vervolgens samen met andere Europese toezichthouders kijken of de maatregelen afdoende zijn, of dat er vervolgstappen nodig zijn.