Wie van uw collega’s is thuis aan het werk?

Door het Nieuwe Werken kan het soms lastig zijn om te achterhalen of een collega vrij is of vanuit huis werkt. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Er bestaan genoeg gratis programma’s waarmee u kunt zien of uw collega beschikbaar is. Maar dan moet natuurlijk wel iedereen de software installeren en gebruiken.

29 november 2011 | Door redactie

Nu thuiswerken steeds meer voorkomt in het bedrijfsleven kunt u niet altijd meer naar een collega toe lopen om iets te overleggen. Maar dat iemand vanuit huis werkt, wil nog niet zeggen dat u niet met elkaar kunt communiceren. Er zijn genoeg gratis programma’s te vinden waarmee u kunt zien wie aan het werk is. En als dit het geval is, kunt u meteen vanuit datzelfde programma contact leggen.

Bekijk welke collega’s online zijn

Een voorwaarde is natuurlijk wel dat iedereen het programma installeert en er ook gebruik van maakt. Er is in ieder geval genoeg keus:

  • Skype is vooral bekend als programma waarmee gratis gebeld kan worden. Doordat te zien is wie er online is, kunt u Skype echter ook gebruiken om te bekijken wie er aan- en afwezig is.
  • Dat geldt ook voor MSN Messenger. Niet alleen kunt u zien wie er online zijn, u kunt ook chatgesprekken met hen voeren. Dat is handig als u even wilt overleggen.
  • SwyxIt! is een ander programma waarmee u contact kunt onderhouden met thuiswerkende collega’s. Ook in SwyxIt! kunt u zien welke collega’s aan het werk zijn. U kunt bovendien een link leggen met Outlook.
  • U kunt ook kiezen voor een sociaal netwerk waar alleen werknemers van uw bedrijf lid van kunnen worden. Dat kan met Yammer. U kunt onder andere samenwerken in teams, bekijken waar uw collega’s mee bezig zijn en berichten versturen.