Alle bestanden uit een werkmap op een rijtje

21 april 2021 | Door redactie

Soms is het handig om een overzicht te hebben van alle documenten, afbeeldingen en andere files die in een bepaalde map op uw computer of netwerk staan. Als het om een lange rij bestanden gaat, is het afdrukken van de lijst via PrintScrn geen optie. En overtikken is dan ook onbegonnen werk. Gelukkig kunt u de inhoud van een map in één klap op uw scherm krijgen.

Om de bestandsnaam van alle files in een map in één overzicht te tonen, moet u wel even terug naar het ouderwetse DOS-programmeren. U handelt als volgt:

  • Ga in de Windows Verkenner naar de map waarvan u de inhoud op een rijtje wilt hebben.
  • Typ in de adresregel boven de getoonde mapinhoud in plaats van het pad naar de gewenste map het volgende commando: cmd. U opent zo een zwart schermpje met de locatie van uw map erin. Als u een overzicht wilt hebben van de map Projecten op uw C-schijf, ziet het eruit als in onderstaande afbeelding.
  • Direct achter de tekst in het zwarte schermpje typt u het volgende commando: dir *.* /b >> lijst (let op: na ‘dir; , na ‘*.*’, na ‘/b’ en na ‘>>’ moet een spatie)
  • Als u vervolgens Enter toetst, verschijnt in de betreffende map een extra bestand dat ‘lijst.txt’ heet. In deze lijst staan de bestandsnamen van alle files uit de map onder elkaar.

U kunt de lijst printen of eenvoudig naar Word of Excel kopiëren.

Dosbox Projecten

Bijlagen bij dit bericht