Andere voorwaarden WhatsApp: gebruikers stappen over

21 januari 2021 | Door redactie

Wereldwijd stapten veel gebruikers over op andere berichtendiensten nadat WhatsApp aankondigde de voorwaarden aan te passen. Door de aanpassing wordt gebruikersinformatie gedeeld met Facebook, het moederbedrijf van WhatsApp.

Omdat er grote ophef over de veranderende voorwaarden ontstond, besloot WhatsApp de aanpassingen uit te stellen tot 15 mei 2021. Inwoners uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk krijgen overigens niet met de aangepaste gebruikersvoorwaarden te maken omdat WhatsApp hier geen gebruikersinformatie mag delen met Facebook. Dat is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Overstap naar Telegram en Signal 

Door de ophef en verwarring die door de voorgenomen aanpassing ontstond, stapten miljoenen gebruikers wereldwijd over naar andere berichtendiensten zoals Telegram, Signal, Threema en Wire, ook in Nederland. Zo werd Telegram in de week voor de aankondiging van WhatsApp wereldwijd 6,5 miljoen keer gedownload; in de week erna lag dat aantal op 11 miljoen. Berichtendienst Signal onderging eenzelfde lot: in de week voor de aankondiging lag het aantal downloads op 246.000; de week erna steeg dat naar 8,8 miljoen.

Informatie die met Facebook wordt gedeeld

Gebruikers buiten de EU en het VK die de gebruikersvoorwaarden voor 15 mei niet accepteren, verliezen toegang tot WhatsApp. Accepteren zij wel, dan wordt de volgende gebruikersinformatie met Facebook gedeeld:

  • Het telefoonnummer en andere informatie die is opgegeven bij registratie, zoals voor- en achternaam
  • Informatie over de telefoon van de gebruiker, zoals merk en model
  • Het IP-adres, hiermee is o.a. de internetlocatie van de gebruiker te achterhalen
  • Betalingen en financiële transacties die via WhatsApp worden gedaan, denk aan Tikkies