App weet of andere apps uw gegevens stelen

14 september 2012 | Door redactie

Veel apps neuzen rond op uw iPhone en sturen uw gegevens door. De Clueful-app voor iOS kan u vertellen wat andere apps doen met de gegevens die ze op uw iPhone vinden. U kunt dan zelf bepalen of u dat duldt. De Clueful-app was in eerste instantie door Apple verwijderd, maar staat nu weer in de App Store.

De Clueful-app laat zien wat andere iOS-apps doen met persoonlijke informatie die op uw iPhone te vinden is. Veel apps geven zichzelf bijvoorbeeld toegang tot uw contacten of uw agenda, zonder dat u hier iets van merkt. De Clueful-app heeft ruim 60.000 iOS-apps geanalyseerd en in een database geplaatst. Door de app te installeren op uw iPhone kunt u die database doorzoeken. Het werkt simpel: u opent Clueful en zoekt een app op. Vervolgens krijgt te zien wat de app allemaal uitvoert op uw iPhone.

Clueful ook via website te raadplegen

U hoeft Clueful overigens niet per se te installeren op uw iPhone. Op de website van Clueful kunt u ook opzoeken hoe uw favoriete apps omgaan met uw privacy. Draait uw toestel op Android, dan kan het ook geen kwaad om een kijkje te nemen op de website. Veel apps zijn zowel voor Android als voor iOS beschikbaar.