Apps toegang geven tot uw camera of contacten

28 oktober 2015 | Door redactie

Apps zijn reuze handig en kunnen uw werk een stuk makkelijker maken. Denk aan groepen in Whatsapp en videovergaderen met Skype. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Apps zijn niet altijd even zuinig op uw privacy. Bekijk dus per app of u toegang geeft tot uw locatie.

Apps zijn ook voor zakelijk gebruik inmiddels onmisbaar. Een groot voordeel is dat u ze op uw smartphone gebruikt en dus altijd bij de hand heeft. Bovendien is een app zo gedownload. En juist daar zou u even iets langer stil bij moeten staan. Apps willen namelijk informatie van u hebben zodra u de app gaat gebruiken en soms ook als ze niet actief zijn. Denk aan toegang tot uw camera, locatie en microfoon. Dat kan heel nuttig zijn, zoals bij Skype die de mogelijkheid biedt te videobellen met andere gebruikers.

Niet elke app dezelfde toegang geven

Maar niet elke app heeft toegang tot dezelfde informatie nodig. Vraag u dus, voor u een nieuwe app downloadt, af of u de app toegang wilt verlenen tot uw camera, of uw foto’s, locatie en microfoon. Dat Whatsapp toegang vraagt tot uw contacten is begrijpelijk en nuttig, want zo kunt u iedereen uit uw adresboek een bericht sturen. Maar moet Whatsapp ook toegang hebben tot uw foto’s? De website veiligintenetten.nl helpt u te bepalen tot welke gegevens u een app toegang geeft. U vult in welk besturingssyteem uw smartphone heeft en u wordt stap voor stap door de vragen geleid.