Bestanden die pc vervuilen zelf van schijf verwijderen

14 november 2017 | Door redactie

In software kan allerlei vervuiling optreden. Ook pc’s en laptops hebben daarom van tijd tot tijd een schoonmaakbeurt nodig. De gebruiker kan dit zelf regelen, want in Windows is die functie gewoon ingebouwd. Welke stappen moeten gevolgd worden?

Door het gebruik van de pc ontstaan allerlei ‘rommelbestanden’ die op den duur voor de nodige vervuiling van het systeem kunnen zorgen. In Windows is een speciale voorziening ingebouwd waarmee deze bestanden kunnen worden opgeruimd. Ga hiervoor in Windows 7 naar de startknop en kijk in de lijst programma’s die hier wordt weergegeven. Kies hier voor Schijfopruiming. Staat die functie er niet tussen, klik dan op Alle programma’s zichtbaar maken, Bureau-accessoires, Systeemwerkset en vervolgens Schijfopruiming. Het systeem berekent hoeveel ruimte er vrijgemaakt kan worden. Haal het vinkje weg bij categorieën die behouden moeten blijven. Zo is het voor bedrijfs-pc’s handig om de logbestanden van fouten te bewaren, voor het geval de IT-afdeling die nodig heeft.   

Voorbeelden van vervuilers

Voorbeelden van ‘rommelbestanden’ zijn de tijdelijke bestanden die even weggeschreven worden bij een activiteit als het installeren van programma’s. Nadat deze klus geklaard is, hebben die bestanden geen functie meer. Ze blijven achter op de pc, maar kunnen dus eigenlijk verwijderd worden. Ook de internetgeschiedenis en de ongeleegde prullenbak zijn notoire vervuilers die vele megabytes kunnen omvatten.