Bestanden veilig in de cloud bewaren

11 mei 2018 | Door redactie

Het kan uw humeur flink verzieken als op kantoor blijkt dat u het resultaat van uw presentatie op uw harde schijf thuis heeft laten staan. Door gebruik te maken van online opslag overkomt u dit niet meer! Welke opties heeft u hiervoor?

Het gebruikmaken van een online opslag, ook wel opslag ‘in de cloud’ genoemd, kent vele voordelen. Zo kunt u er vanaf elk apparaat (computer, laptop, tablet of smartphone) makkelijk bij. De opslagcapaciteit is vaak groter dan de opslag op uw computer en zeker dan die op uw mobiele apparaat. Ook is het handig om er een extra back-up van uw bestanden op te slaan, mocht uw computer crashen. Daarnaast kunt u via de  cloud eenvoudig bestanden delen met collega’s en werknemers.

Aanbieders van online opslagruimte

Er zijn verschillende aanbieders (tool) van online opslagruimte. Welke voor u het beste is, hangt af van uw voorkeur en deels ook van het besturingssysteem dat u gebruikt:

  • iCloud. Voor de Mac-gebruiker – die bijvoorbeeld een iMac en een iPhone heeft – is de iCloud een logische keuze. Apple heeft iCloud op zijn apparaten geïntegreerd waardoor u snel en simpel naar de cloud kunt back-uppen. Ook als u een Windows-computer gebruikt, kunt u gebruikmaken van iCloud. Bij een gratis account krijgt u 5 GB opslagruimte.
  • Microsoft OneDrive. OneDrive krijgt u gratis bij een Microsoft-account. Als u een Windows-computer heeft of een e-mailaccount op Outlook.com, kunt u gebruikmaken van 5 GB opslagruimte. Zoals Apple de iCloud geïntegreerd heeft, heeft Windows OneDrive in zijn systemen gevoegd. U kunt instellen dat er op uw pc automatisch een back-up gemaakt wordt naar OneDrive (tool) en ook bijlages uit e-mails slaat u er makkelijk op.
  • Google Drive. Naast het bekende Google Docs, bedoeld om documenten te delen, is Google met Drive gekomen om een breder opslagmedium te bieden. Google Drive is handig als u vaak gebruikmaakt van Google diensten, zoals Docs, Gmail en Google+. Bij een gratis account krijgt u 15 GB opslagruimte.
  • Dropbox. Deze aanbieder is misschien wel de bekendste, maar bij een gratis account krijgt u met 2 GB wel de minste opslagruimte. Een ander nadeel is dat een gratis account geen offline synchronisatie op mobiele apparaten biedt, waardoor u telkens via uw databestanden moet downloaden, of dit alleen via wi-fi kunt doen om extra kosten te voorkomen.