Bureaublad in Windows 10 oude bekende

9 maart 2016 | Door redactie

Roept Windows 8 vooral ergernis bij u op, dan is overstappen op Windows 10 geen gek idee. Vooral het bureaublad zal u bekend voorkomen. Dat is dan ook de bedoeling. Het bureaublad moet vooral een vertrouwde aanblik bieden en geen ergernis oproepen.

In Windows 10 zijn de schermvullende apps verdwenen. Kennelijk heeft Microsoft geluisterd naar de kritiek van veel gebruikers van Windows 8.  Als u uw pc opstart krijgt u het bekende bureaublad (tool) weer meteen in beeld, zoals u dat gewend was van Windows 7 of oudere versies. Kortom, uw bureaublad is terug, met startkop en al. Toch zijn er wel enkele zaken die u anders moet regelen. Zo ziet u rechts van het startmenu twee groepen met tegels die voorzien zijn van livecontent. U kunt die tegelwand eenvoudig aanpassen door tegels te slepen.

Meerdere actieve bureaubladen in Windows 10

De taakbalk werkt voor het grootste deel nog als vanouds. Wel nieuw is de weergave van actieve apps (tool): ziet u in de taakbalk een pictogram dat onderstreept is, dan betekent dat dat die applicatie actief is. Met het icoon Taakweergave kunt u van bureaublad wisselen. In Windows 10 kunt u meerdere bureaubladen actief maken en van een eigen indeling en samenstelling voorzien. Meerdere browsersessies tegelijk naast elkaar openen kan ook, maar dat moet dan wel in één en hetzelfde bureaublad gebeuren. Hoe dit werkt en andere handige tips voor Windows 10 leest u in het themadossier van Office Rendement ‘Windows 10 met een grifffel’.