Checkup van Google checkt veiligheid wachtwoorden

Accounts zijn uiteraard beveiligd met een wachtwoord. Zolang niemand anders die kent, is een account veilig. Maar door beveiligingslekken in websites en applicaties kunnen inlognamen en wachtwoorden toch bekend raken. Daar merkt de gebruiker meestal niets van. Daarom heeft Google voor Chrome een nieuwe extensie ontwikkeld die dit nagaat en de gebruiker waarschuwt als zijn wachtwoord niet langer veilig is.

7 februari 2019 | Door redactie

Browser Chrome (tool) heeft een nieuwe extensie met de naam Password Checkup. Wanneer de gebruiker ergens inlogt, controleert Password Checkup of inlognaam en wachtwoord nog veilig zijn en niet bij een datalek betrokken zijn. Als de inloggegevens gecompromitteerd blijken te zijn, krijgt de gebruiker een melding. Deze moet dan zijn wachtwoord resetten, en het liefst ook zijn gebruikersnaam. Die is immers ook naar buiten gekomen. Wachtwoorden en gebruikersnamen die op meerdere plekken gebruikt worden, moeten allemaal gewijzigd worden.

Google ziet wachtwoorden niet

Password Checkup rapporteert geen informatie over account, wachtwoorden of apparaat. Door encryptie van zowel de wachtwoorden als de database met uitgelekte wachtwoorden en gebruikersnamen kan Google volgens eigen zeggen de inloggegevens niet zien. Ook belooft Google te zorgen dat gegevens niet verder uit kunnen lekken, wanneer ze eenmaal in de openbaarheid gekomen blijken te zijn.

Checkup in vier simpele stappen

  • Open de webstore van Chrome, zoek Password Checkup en klik op de knop Toevoegen Aan Chrome.
  • Het Password Checkup icoon verschijnt in de browserbalk.
  • De gebruiker ontvangt een melding als hij inlogt met onveilige accountgegevens.
  • Wachtwoorden moeten gewijzigd worden  in een niet eerder gebruikt wachtwoord.

Bijlagen bij dit bericht

Sterke wachtwoorden
E-learning | VideoCollege 10 minuten