De Taakbalk in Windows 7 zelf beheren

17 mei 2016 | Door redactie

De taakbalk in Windows bevat standaard een aantal knoppen. Zowel links als rechts ziet u een aantal symbooltjes. Dat zijn mini-snelkoppelingen. Het lijkt alsof u hier weinig invloed op heeft, maar u kunt ze wel degelijk aanpassen.

De taakbalk in Windows is de langwerpige horizontale balk de u onderin uw scherm ziet. Daarop  staat altijd een aantal icoontjes. Die aan de linkerkant zijn duidelijk; het zijn snelkoppelingen die bij een installatie worden ‘neergezet’ of die gebruikers er zelf aan kunnen vastpinnen. Erop klikken opent snel een programma, en klikken met de rechter muisknop sluit een programma weer snel. Naast een aantal andere toepassingen is een icoontje los te maken van de taakbalk als het niet meer nodig is. Rechts op de taakbalk staat een aantal mini-snelkoppelingen. Deze zijn niet zomaar te verwijderen, maar wel te verbergen.

Weergave pictogrammen op taakbalk aanpassen

Wilt u de mini-koppelingen aan de rechterkant verbergen, ga dan als volgt te werk:

  • Klik met de rechter muisknop op de taakbalk, en vervolgens op Eigenschappen.
  • Klik in het menu dat zich nu opent op het tabblad Taakbalk. Onderin ziet u Systeemvak staan.
  • Klik daar op Aanpassen. Nu opent zich een overzicht van alle pictogrammen die op het systeem actief zijn.
  • Geef per pictogram aan wat u ermee wilt; weergeven, verbergen of alleen meldingen tonen die met het pictogram verbonden zijn. Ook de systeempictogrammen zoals de klok of het volume zijn hier te regelen.

Lukt het niet om de werking van de pictogrammen hier te beïnvloeden, dan kan het zijn dat de systeembeheerder deze optie heeft uitgeschakeld omdat hij ze zelf beheert. Gebruikers mogen dan niets aan de instellingen veranderen.