Dropbox verliest zijn gouden randje

16 mei 2011 | Door redactie

Misschien maken de medewerkers in uw organisatie ook gebruik van Dropbox. Deze handige en bovendien gratis online opslagruimte wordt door velen bejubeld. Toch is het ook in de Cloud niet alles goud dat er blinkt. Dropbox ligt onder vuur, omdat het minder zorgvuldig met de privacy van zijn gebruikers zou omspringen dan de dienst belooft.

In zijn algemene voorwaarden belooft online opslagdienst Dropbox zijn gebruikers absolute privacy. De bestanden die gebruikers uploaden zouden volledig versleuteld worden opgeslagen. Een Amerikaanse beveiligingsonderzoeker ontdekte dat dit niet waar is. Opgeslagen gegevens zijn onder bepaalde omstandigheden wél te ontcijferen door de medewerkers van Dropbox. De kans op inzage door kwaadwillenden, cybercriminelen of de overheid is dus toch wat groter dan men altijd dacht.

Dubbel in de Cloud is toch veiliger

Dropbox zou daarnaast ruimte besparen door alleen unieke documenten in de Cloud op te slaan. Als u een document zou uploaden dat al door een andere gebruiker online is opgeslagen, slaat Dropbox alleen een snelkoppeling naar het originele bestand op. Hoewel dit zeer efficiënt en kostenbesparend is, analyseert Dropbox dus weldegelijk de inhoud van uw bestanden. Als u bij een opslagdienst twee bestanden dubbel kunt opslaan, heeft u veel meer zekerheid dat er geen onbevoegden in uw bestanden rondneuzen.