Duolingo: gratis een vreemde taal leren

13 juli 2015 | Door redactie

Luistertoetsen op cassettebandjes en lange woordenlijsten in boeken. Nog niet zo lang geleden was dat de manier om een vreemde taal te leren. Niet heel aantrekkelijk. Tegenwoordig zijn er voor uw medewerkers allerlei handige én gratis toepassingen om snel te werken aan hun woordenschat, schrijf- en spreekvaardigheid.

Duolingo is een gratis taalapp voor de smartphone, tablet of desktop die twee jaar geleden door Apple en Android is verkozen tot beste educatieve app. De app onderscheidt zich van ‘traditionele’ taalmethodes (waarin het accent vooral ligt op het inprenten van zinnen of woorden) doordat cursisten een vreemde taal leren door te vertalen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van uiteenlopende internetbronnen: videoclips, plaatjes, ‘sound bites’ en andere interactieve toepassingen. Die helpen de gebruiker om zich belangrijke woorden en concepten in een bepaalde taal eigen te maken.

Taalcursussen: van Engels tot Klingon

De app onderscheidt zich ook door het spelelement. Uw medewerkers leren de vreemde taal spelenderwijs: ze kunnen punten (‘Lingots’) verdienen en ook weer kwijtraken als ze fouten maken. De app houdt ook de voortgang bij: de lessen worden vervolgens afgestemd op de woorden en concepten waarmee de gebruiker nog worstelt. Het aanbod van taalcursussen is in een paar jaar tijd flink uitgebreid en loopt uiteen van Engels, Duits, Frans of Spaans, tot Vietnamees, Hongaars of Noors, tot Esperanto of Klingon (voor de ‘fun’).