Formules in Excel kopiëren of verplaatsen

9 juli 2018 | Door redactie

Het kan nodig zijn om in Excel de formule die in een cel staat te kopiëren of zelfs te verplaatsen. De formule staat in een verkeerde rij en moet op een andere plek gezet worden. Of het levert een tijdsbesparing op door de formule die al in een andere cel gemaakt is, te kopiëren naar een soortgelijke cel.

Excel kan u veel werk besparen door dingen automatisch voor u te doen. Het overnemen van een formule in een andere cel is daar een goed voorbeeld van. Ook verkleint u de kans op verkeerd overtypen als u het zelf handmatig doet, en voorkomt u zo onnodige fouten in de formule.

Formule kopiëren

  1. Selecteer de cel met de formule die u wilt kopiëren.
  2. Klik er met de rechtermuisknop op en kies voor kopiëren.
  3. Excel past automatisch de formule, waar de rij en kolom van de te kopiëren cel in stond, aan naar de nieuwe cel. Wilt u toch controleren of de formule aangepast is? Klik dan op de gekopieerde cel en kijk wat er bovenaan in de formulebalk staat.

Formule verplaatsen

  1. Selecteer de cel met de formule die u wilt verplaatsen.
  2. Pak de cel in het midden van de bovenrand vast en versleep deze naar de cel waar de formule in moet komen. Of klik met de rechtermuisknop in de cel en kies voor knippen. Ga naar de cel waar de formule in moet en klik met de rechtermuisknop en kies voor plakken.

Kopiëren naar opeenvolgende cellen

Wilt u de tekst kopiëren naar opeenvolgende cellen? Dit is bijvoorbeeld nuttig voor het maken van een planner. Dat doet u door de volgende stappen uit te voeren:

  1. Selecteer de cel met de formule die u wilt kopiëren.
  2. Houdt de cursor boven het zwarte vierkantje rechts onderin, tot deze een zwart plusje wordt. Klik daarop en trek deze naar beneden, over de cellen waar de formule naar toe gekopieerd dient te worden.