Geavanceerd zoeken in Google met tekens

De zoekmachine van Google is ontzettend handig als u op zoek bent naar informatie, maar soms krijgt u niet de resultaten te zien die u voor ogen had. Om uw zoekopdracht specifieker te maken kunt u gebruik maken van bepaalde tekens. Daarmee kunt u bijvoorbeeld op een specifieke website zoeken, resultaten uitsluiten of zoeken naar pagina’s waarop uw exacte zoekterm te vinden is.

27 oktober 2011 | Door redactie

Als u in Google niet kunt vinden waar u naar op zoek bent, kan dit u flink frustreren. U probeert dan waarschijnlijk op meerdere termen te zoeken, om zo toch resultaat te boeken. Maar er is ook een andere manier om de speld in de hooiberg te vinden. U kunt soms alsnog resultaat boeken door in Google geavanceerd te zoeken met tekens. Probeer bijvoorbeeld eens uw zoekterm tussen aanhalingstekens ("") te plaatsen. Daarmee geeft u aan dat Google alleen resultaten moet tonen die exact overeenkomen met uw zoekterm en de volgorde van de zoekwoorden.

Google zoekt ook binnen website

U kunt ook woorden uitsluiten door het minteken te gebruiken. Als u [Prinsjesdag –koningin] intoetst krijgt u alle resultaten over Prinsjesdag waar het woord ‘koningin’ niet in voorkomt. Het kan ook gebeuren dat u binnen een bepaalde website wilt zoeken. Dit kunt u doen door ‘site:’ toe te voegen aan uw zoekterm. Als u bijvoorbeeld wilt zoeken op Prinsjesdag op de website van Rendement typt u [prinsjesdag site: rendement.nl].