Google heeft het rijk niet alleen

2 maart 2012 | Door redactie

Het nieuwe privacybeleid van Google stuit velen tegen de borst. Maar ook vóór 1 maart 2012 had Google niet veel op met privacy. Zo is het u vast wel eens opgevallen dat u lokale zoekresultaten krijgt als u gebruik maakt van de zoekmachine. Dit is voor sommigen reden om op zoek te gaan naar een alternatief. Gelukkig zijn er ook andere zoekmachines die goede resultaten leveren.

Ook als u geen account heeft aangemaakt verzamelt Google informatie over u. Wanneer u bijvoorbeeld ‘kapper’ intoetst in de zoekmachine, zullen de bovenste resultaten kappers bij u in de buurt zijn. U kunt dat als een voordeel zien, omdat u op maat gemaakte resultaten krijgt. Maar het kan ook dat u hier de kriebels van krijgt omdat het betekent dat Google uw locatie kent. Is dat het geval, dan wordt het misschien tijd om op zoek te gaan naar een alternatief voor Google.

Alternatief voor Google

De grootste concurrent is Bing – de zoekmachine van Microsoft. Maar u kunt ook voor een minder bekende zoekmachine kiezen. Neem nu Carrot2, die levert zeer acceptabele resultaten op. Carrot2 maakt gebruik van tabbladen en categorieën. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld alleen resultaten van Wikipedia, LinkedIn of YouTube weer laten geven. Een klein nadeel is wel dat Carrot2 ingesteld is op de Engelse taal. U kunt weliswaar Nederlandse resultaten vinden, maar u heeft meer succes als u een Engelse zoekterm intypt.