Google verder dan uw neus lang is

31 oktober 2011 | Door redactie

De kracht van het internet is dat alles wat u wilt weten altijd binnen handbereik is. Maar waarom werkt Google dan niet altijd mee? De zoekmachine geeft u echt niet altijd de resultaten te zien die u voor ogen had. Het kan dan helpen om uw zoekopdracht specifieker te maken. U doet dit met behulp van speciale tekens. Zo kunt u bepaalde resultaten uitsluiten, of zoeken naar pagina’s waarop uw exacte zoekterm te vinden is.

Als u in Google niet meteen kunt vinden waarnaar u op zoek bent, kan dit u flink frustreren. U probeert dan waarschijnlijk op meerdere termen te zoeken, om zo toch resultaat te boeken. Het gezegde met de speld en de hooiberg is dan van toepassing. U kunt soms alsnog resultaat boeken door in Google geavanceerd te zoeken met tekens. Probeer bijvoorbeeld eens uw zoekterm tussen aanhalingstekens (" ") te plaatsen. Daarmee geeft u aan dat Google alleen resultaten moet tonen die exact overeenkomen met uw zoekterm en de volgorde van de zoekwoorden.

Woorden uitsluiten in zoekresultaten

U kunt ook woorden uitsluiten door het minteken te gebruiken. Als u bijvoorbeeld [Secretaressedag –manager] intoetst krijgt u alle resultaten te zien over Secretaressedag waar het woord ‘manager’ niet in voorkomt. Het kan ook gebeuren dat u binnen een bepaalde website wilt zoeken. Dit kunt u doen door ‘site:’ toe te voegen aan uw zoekterm. Als u bijvoorbeeld informatie wilt zoeken over Google op de website van Rendement typt u [Google site: rendement.nl].