Handige tips voor een succesvolle presentatie

7 juni 2013 | Door redactie

Een Powerpoint-presentatie in elkaar zetten, is zo gebeurd als u weet waar u op moet letten. Het is immers meer dan alleen wat steekwoorden op een dia zetten; u wilt wel dat de presentatie er aantrekkelijk uit ziet, zonder dat het u veel tijd kost. Met deze tips maakt u van uw presentatie een succes!

Een Powerpoint-presentatie maken hoeft niet veel werk te kosten, want hoe simpeler de presentatie, hoe duidelijker die voor het publiek is. Houd het dus eenvoudig en prop de dia’s niet helemaal vol met tekst. Kies verder voor een goed leesbaar lettertype. Hoe sierlijk of speels dit er ook uit ziet, erg leesbaar is het niet. Let daarnaast op de grootte van de letters.

Maak er geen kleurenfestijn van

Hoewel animaties, afbeeldingen en tekst die het scherm op komen schuiven erg vermakelijk kunnen zijn,leidt het ook af. Overdrijf hier dus niet mee. Een slideshow moet uw verhaal ondersteunen en niet de aandacht opeisen.
Wees verder consequent en gebruik op alle dia’s hetzelfde lettertype en dezelfde kleuren. Maak er geen kleurenfestijn van, dit leidt de aandacht af van uw boodschap.

Gebruik een agenda of zet de presentatie even stil

Is de presentatie erg omvangrijk of behandelt u veel verschillende onderwerpen, dan kunt u de presentatie overzichtelijk houden door een agenda te maken. Deze indeling kunt u op uw eerste dia laten zien, maar ook op iedere dia terug laten komen. Bijvoorbeeld aan de zijkant van uw dia, waar u met een kleur aangeeft bij welk punt u bent aangekomen.
Wilt u dat het publiek even naar u kijkt in plaats van naar het scherm? Zet de presentatie dan even stopdoor op [z] of [.] te drukken. Wilt u het scherm wit hebben, druk dan op [w]. Met een willekeurige toets zet u de presentatie weer aan. U trekt helemaal de aandacht naar de inhoud van het verhaal als even stopt om op een flip-over in real-life gaat schrijven. U kondigt dat aan door een lege dia te tonen of de slideshow te stoppen.