Hap, knip, weg met Windows’ Knipprogramma

16 maart 2015 | Door redactie

Als u niet zo handig bent met het programma Paint, heeft Windows gelukkig een troef voor u achter de hand. Met Knipprogramma kunt u namelijk naar hartenlust schermafdrukken maken, bewaren en gebruiken. Knipprogramma is al helemaal handig om screenshots in documenten te knippen en plakken.

Er zijn verschillende manieren om een schermafdruk te maken en te bewaren. Vaak moet u er nog wel aan sleutelen voordat u het plaatje in de door u gewenste vorm kunt bewaren en gebruiken. Daarvoor kunt u gebruikmaken van Knipprogramma in Windows 7. Daarmee kunt u heel makkelijk een schermopname maken van iets op uw bureaublad, een (deel van) een website of welke willekeurige afbeelding dan ook. Met uw muis tekent u de gewenste uitsnede en past u de omtrek aan.

Knipprogramma vastmaken aan Taakbalk

U vindt Knipprogramma via de Start-knop en Alle programma’s onder Bureau-accessoires. Wilt u het programma altijd bij de hand hebben, dan kunt u het vastmaken aan de Taakbalk. Heeft u het gestart, dan verandert de muisaanwijzer in een kruisje waarmee u de gewenste vorm kunt markeren voor het screenshot. Wilt u de afbeelding bewaren, dan moet u deze wel eerst opslaan (als jpg- of png-bestand). U kunt de afbeelding ook kopiëren, voorzien van opmerkingen of meteen via e-mail versturen.