Laat cellen zich aanpassen aan de tekst in Excel

12 juni 2015 | Door redactie

Adressenlijsten, draaiboeken voor evenementen, advertentieoverzichten; u kunt Excel voor allerlei doeleinden inzetten. Het lastige aan typen in Excel is dat de cellen erg smal zijn en uw teksten daardoor niet goed leesbaar zijn. Met een trucje zorgt u dat cellen zich aanpassen aan de lengte van uw teksten.

Ook al is Excel een rekenprogramma, het leent zich ook heel goed voor tekst. Als uw tekst slecht leesbaar is door een te smalle cel, kunt u dat in alle versies van Excel oplossen door te dubbelklikken op de kolomgrens van de cel waar de onleesbare tekst in staat. Dat is het lijntje tussen de cel en die ernaast. Zodra u dat doet, past de breedte van de kolom zich automatisch aan de inhoud van de cel aan. Alleen bent u met deze methode wel even bezig als het om een flink werkblad gaat met veel tekst.

Trucje om tekst leesbaar te maken

De kip met de gouden eieren is een trucje waarmee u in een keer alle kolommen kunt aanpassen aan de tekst.

  • Druk de toetsen [Ctrl] + [A] in. Hiermee selecteert u het hele werkblad.
  • Dubbelklik op een kolomgrens (maakt niet uit welke) om de breedte van alle kolommen aan te passen.

Als u echt flinke lappen tekst in de cellen heeft getypt, kan het gebeuren dat uw werkblad op deze manier wel erg breed wordt. In dat geval kunt u de cursor halverwege de tekst in een cel plaatsen en [Alt] + [Enter] indrukken. De breedte van de cel wordt dan gehalveerd, maar de tekst is nog wel volledig leesbaar.