Maak het uzelf makkelijk met filters in Excel

Als u een lijstje wilt maken, moet u in Excel zijn. Alleen kunt u het overzicht makkelijk kwijtraken als u veel gegevens invoert. De oplossing is het instellen van filters in het Excelwerkblad, zodat u snel een selectie van de gegevens kunt weergeven.

18 februari 2015 | Door redactie

Excel gaat hand in hand met het maken van lijsten en overzichten. Informatie over klanten, het aantal softwarelicenties binnen de organisatie, de adresgegevens van collega’s; u zet het eenvoudig in lijsten die u naar hartenlust kunt uitbreiden en aanvullen. Voor u het weet heeft u een enorme database aangelegd waarin het steeds moelijker zoeken wordt. Gebruik dan de optie Filteren in Excel. Daarmee stelt u filters in waardoor u alleen die gegevens te zien krijgt, die u op dat moment nodig heeft. Zo kunt u aangeven dat u alleen klanten wilt zien die al een keer besteld hebben dit jaar of alleen licenties die nog actief zijn.

Cellen selecteren waar filter komt

U stelt eenvoudig een filter in door de cellen te selecteren waar een filter moet komen. Het is handig om eerst een rij in te voegen na de titelrij. Dan kunt u gewoon de tekst in de titelrij blijven zien. U gaat naar tabblad Start en vervolgens naar Bewerken. Daar kiest u voor Sorteren en filteren en voilà. Let op dat u alle cellen in uw spreadsheet heeft ingevuld. Anders stopt Excel met filteren bij de lege cel en worden gegevens daaronder niet meegenomen. Loop dus voordat u filters instelt eerst uw hele document goed na.