Maak het uzelf makkelijk met filters in Excel

18 februari 2015 | Door redactie

Als u een lijstje wilt maken, moet u in Excel zijn. Alleen kunt u het overzicht makkelijk kwijtraken als u veel gegevens invoert. De oplossing is het instellen van filters in het Excelwerkblad, zodat u snel een selectie van de gegevens kunt weergeven.

Excel gaat hand in hand met het maken van lijsten en overzichten. Informatie over klanten, het aantal softwarelicenties binnen de organisatie, de adresgegevens van collega’s; u zet het eenvoudig in lijsten die u naar hartenlust kunt uitbreiden en aanvullen. Voor u het weet heeft u een enorme database aangelegd waarin het steeds moelijker zoeken wordt. Gebruik dan de optie Filteren in Excel. Daarmee stelt u filters in waardoor u alleen die gegevens te zien krijgt, die u op dat moment nodig heeft. Zo kunt u aangeven dat u alleen klanten wilt zien die al een keer besteld hebben dit jaar of alleen licenties die nog actief zijn.

Cellen selecteren waar filter komt

U stelt eenvoudig een filter in door de cellen te selecteren waar een filter moet komen. Het is handig om eerst een rij in te voegen na de titelrij. Dan kunt u gewoon de tekst in de titelrij blijven zien. U gaat naar tabblad Start en vervolgens naar Bewerken. Daar kiest u voor Sorteren en filteren en voilà. Let op dat u alle cellen in uw spreadsheet heeft ingevuld. Anders stopt Excel met filteren bij de lege cel en worden gegevens daaronder niet meegenomen. Loop dus voordat u filters instelt eerst uw hele document goed na.