Maak korte metten met de mail

19 november 2010 | Door redactie

Functioneren zonder e-mail is in veel functies bijna niet meer mogelijk. Zeker op kantoor knippert om de haverklap het envelopje. Maar die stroom mailtjes zorgt wel voor flink wat stress. Vooral de compleet irrelevante mails roepen irritatie op, aldus een onderzoek van computerfabrikant IBM. Ook de druk om mailtjes te beantwoorden, zorgt voor stress. Tijd om korte metten te maken met de mail.

Volgens de enquête van IBM heeft 45% van de werknemers stress door irrelevante mails. Ongeveer de helft heeft last van de druk om mails te moeten beantwoorden. Veel werknemers zijn dus slaaf van hun inbox en hebben er meer last van dan gemak. Toch zijn vrijwel alle werknemers overtuigd van het nut van e-mail.

Mailterreur

Met wat simpele trucs kunnen werknemers de mailterreur een halt toeroepen. Allereerst door niet meer naar iedereen te cc'en of automatisch op de knop ‘Allen beantwoorden' te klikken. Dat scheelt al flink in irrelevante mails. Door de mail dagelijks op vaste momenten te lezen, bijvoorbeeld aan het eind van de ochtend en halverwege de middag, voorkomt de werknemer dat hij de hele dag gebukt gaat onder zijn mail. Op het moment dat hij zijn inbox bekijkt, moet hij mailtjes die hij direct kan beantwoorden ook meteen beantwoorden. Andere mails kan hij parkeren naar een later moment, door hier tijd voor in te plannen.