Macro’s tijdelijk niet meer standaard geblokkeerd

13 juli 2022 | Door redactie

Microsoft heeft de aanpassing om standaard macro’s te blokkeren in Office teruggedraaid. De techreus had de maatregel genomen om gebruikers en organisaties tegen ransomware te beschermen.

Om het gebruik van Office in de zakelijke omgeving en de thuiswerksituatie veiliger te maken, kondigde Microsoft eerder dit jaar een standaard blokkade van alle macro’s aan. De blokkade werd in april ingevoerd en is begin juli weer opgeheven. Office-documenten voorzien van kwaadwillende macro’s kunnen door cybercriminelen gebruikt worden voor ransomware-aanvallen (artikel). Om verspreiding van ransomware (tool) te voorkomen, werden alle macro’s geblokkeerd en liet Office een waarschuwing zien dat er sprake was van een beveiligingsrisico. Een link naar een pagina legde uit waarom de macro’s waren geblokkeerd. Gebruikers die macro's alsnog in het betreffende document wilden inschakelen, moesten hiervoor via de bestandseigenschappen verschillende stappen doorlopen.

Problemen bij organisaties

Microsoft heeft besloten de aanpassing terug te draaien en op een later – nog te bepalen moment -door te voeren. De huidige vorm van de macro-blokkade had bij organisaties voor problemen (artikel) kunnen zorgen bij hun bedrijfsprocessen. Zelfgeschreven macro’s zijn vaak essentieel voor specifieke taken. Om te voorkomen dat intern gebruikte macro’s zouden verdwijnen en om ze te kunnen blijven gebruiken, moesten gebruikers digitale certificaten aanvragen.