Medewerker WhatsApp kan niet meer meelezen

7 april 2016 | Door redactie

WhatsApp heeft de beveiliging van gesprekken opgeschroefd. Alle berichten worden voortaan versleuteld met end-to-end-encryptie. Hierdoor kunnen alleen nog de verzender en de ontvanger berichten lezen. Buitenstaanders zoals cybercriminelen en medewerkers van WhatsApp kunnen dus niet meer meekijken.

Goed nieuws op het privacyfront: communiceren via WhatsApp is weer een stukje veiliger geworden. WhatsApp heeft alle gesprekken uitgerust met end-to-end-encryptie. Dit is een manier van beveiligen waarbij een bericht op het toestel van de verzender wordt versleuteld en op het apparaat van de ontvanger weer wordt uitgepakt. Simpel gezegd kunnen alleen de ontvanger en de verzender het bericht lezen. Hackers kunnen dankzij de sterkere beveiliging niet meelezen en zelfs voor medewerkers van WhatsApp is het niet mogelijk om berichten te bekijken. 

End-to-end-encryptie niet helemaal nieuw

Eind 2014 voerde WhatsApp al end-to-end-encryptie in, maar niet voor alle onderdelen van de chatdienst. Groepsgesprekken werden bijvoorbeeld niet op deze manier versleuteld en ook multimedia werd niet met end-to-end-encryptie beveiligd. De kans is groot dat u al een melding voorbij heeft zien komen dat de berichten voortaan beter worden beveiligd. Zo niet, dan heeft u waarschijnlijk niet de laatste versie van de app op uw apparaat geïnstalleerd. Het is aan te raden dan te updaten zodat uw profiteert van de betere beveiliging.