Meer overzicht met filteren in Excel

13 februari 2015 | Door redactie

Lijsten maken van allerlei gegevens in Excel is eenvoudig en overzichtelijk. Maar in lijsten met veel gegevens raakt u makkelijk het spoor bijster. Gelukkig kunt u filters instellen, zodat u alleen te zien krijgt wat u op dat moment wilt weten.

Excel leent zich prima voor het maken van allerlei lijsten en overzichten. Gegevens van klanten, bezoekers van een evenement, collega’s, zet u eenvoudig in lijsten die u naar hartenlust kunt uitbreiden en aanvullen. Voor u het weet heeft u een enorme database aangelegd waarin het steeds moelijker zoeken wordt. Gebruik dan de optie Filteren in Excel. Daarmee stelt u filters in waardoor u alleen die gegevens te zien krijgt, die u op dat moment nodig heeft. Zo kunt u aangeven dat u alleen klanten wilt zien die al een keer besteld hebben dit jaar of alleen die collega’s die hun vakantie al hebben doorgegeven.

Aandachtspunten bij instellen filter

U stelt eenvoudig een filter in door de cellen te selecteren waar een filter moet komen. Het is handig om eerst een rij in te voegen na de titelrij. Dan kunt u gewoon de tekst in de titelrij blijven zien. U gaat naar tabblad Start en vervolgens naar Bewerken. Daar kiest u voor Sorteren en filteren en voilà. Let op dat u alle cellen in uw spreadsheet heeft ingevuld. Anders stopt Excel met filteren bij de lege cel en worden gegevens daaronder niet meegenomen. Loop dus voordat u filters instelt eerst uw hele document goed na.