Microsoft pusht overstap naar Windows 10

3 november 2015 | Door redactie

Draait u Windows 7 of 8.1 op uw pc en heeft u automatisch updaten aanstaan, dan kunt u begin 2016 een overstap naar Windows 10 verwachten. Microsoft heeft namelijk aangekondigd dat de installatie van Windows 10 begin 2016 de status van ‘aanbevolen update’ krijgt. Die worden automatisch op de pc gezet bij gebruikers die die manier van updaten geselecteerd hebben.

Microsoft is ervan overtuigd dat Windows 10 het beste voor u is. Daarom komt de installatieprocedure bij gebruikers van Windows 7 en 8.1 binnenkort in de lijst ‘optionele updates’ te staan. Begin 2016 wordt die status veranderd in ‘aanbevolen update’. Voor gebruikers die hun updates automatisch laten binnenhalen, betekent dit dat de overstap naar Windows 10 een voldongen feit zou kunnen zijn. Microsoft belooft op dit moment dat u eerst nog een bevestigingsscherm krijgt voordat de upgrade naar Windows 10 daadwerkelijk plaatsvindt. Wilt u uw opties liever in eigen hand houden, dan zou u de instellingen voor het updaten moeten veranderen. U kunt ‘automatisch’ dan aanpassen naar ‘handmatig’. Daarbij is het wel zaak om goed in de gaten de houden dat u regelmatig de noodzakelijke updates binnenhaalt.

Downgraden is nog wel mogelijk

Mocht u toch de update naar Windows 10 hebben binnengehaald en u bent daar eigenlijk niet tevreden over, dan bestaat de mogelijkheid om terug te gaan naar uw oorspronkelijke besturingssysteem. Voor dit ‘downgraden’ heeft u na de installatie 31 dagen de tijd. Besluit u Windows 10 te houden, verdiep u dan wel even in het aanpassen van de privacy-instellingen. Standaard wil Windows 10 behoorlijk veel van u weten en dat strookt niet altijd per se met de Nederlandse wet.