Organisaties die met de producten van Microsoft werken, moeten weten dat de fabrikant op korte termijn de opvolger voor Windows 10 uitrolt, te weten Windows 11. De releasedatum is ook bekendgemaakt, namelijk 5 oktober 2021.
Het is op dit moment de bedoeling dat de nieuwste versie van Windows meekomt met nieuwe computers, maar Microsoft heeft ook plannen om bestaande Windows 10-systemen (gratis) te upgraden. Die uitrol zal via Windows Update plaatsvinden, eind dit jaar of begin 2022.
Wat gaat er veranderen? Om te beginnen is het besturingssysteem cosmetisch opgepoetst; volgens Microsoft zelf is de interface nu overzichtelijker. Inhoudelijk gezien blijft de besturing min of meer hetzelfde. Aan de taakbalk van Windows 11 is een persoonlijk widget-venster toegevoegd dat naar eigen inzicht is in te delen met handige functies en informatie. Het ziet er nagenoeg identiek uit als de onlangs aan Windows 10 toegevoegde functie ‘Nieuws en interesses’. Er zijn in Windows 11 ook diverse zaken verdwenen, zoals assistent Cortana, Internet Explorer en Skype. Dat laatste is vervangen door Microsoft Teams, een handige tool voor werken op afstand (tool).
De minimale systeemvereisten voor de nieuwe versie 11 van Microsoft Windows liegen er overigens niet om. Zo is onder andere minimaal 4 GB intern geheugen, 64 GB opslag en een 64 bits-processor met een kloksnelheid van minstens 1 GHz noodzakelijk om het besturingssysteem te kunnen draaien. Met zulke eisen kan dat een aardig probleem opleveren als organisaties nog over wat oudere systemen beschikken. Vooral lastig voor de ‘oudjes’ is dat Windows 11 niet meer op 32 bits-hardware wil draaien. In dat geval zal een upgrade naar Windows 11 dus niet mogelijk zijn. Organisaties kunnen de ‘Windows PC Health Check’ doen om te zien of een wat ouder systeem geschikt is voor Windows 11. Lidmaatschap van het Windows Insider-programma is hiervoor noodzakelijk.